Problema blocului C20, construit fara subsol tehnic, situat in cartierul galatean Tiglina I, care este pe punctul de a se narui, dupa ce tronsonul situat pe mijlocul constructiei s-a scufundat cu mai multe zeci de centimetri, pare fara rezolvare. Imediat dupa evacuarea celor 20 de familii sinistrate care locuiau pe scara a doua, tronsonul a fost izolat si, timp de peste doua luni, nu s-a gasit nici o solutie. Proprietarii apartamentelor evacuate au fost mutati provizoriu in locuinte inchiriate de municipalitate, pentru sase luni, de pe piata libera, fara a avea vreo perspectiva privind modul de rezolvare a situatiei create prin tasarea solului.

Extrem de grav este faptul ca in Galati mai exista cel putin alte 30 de blocuri fara subsol tehnic, construite in anii '60 dupa un proiect "criminal" pentru solul de tip aluvionar-loessoid, care se taseaza foarte usor, al orasului de la Dunare. Desi intrunesc toate conditiile de a fi declarate sinistrate, tasarea blocului fiind determinata de solul impropriu, familiile evacuate din imobilul care se scufunda, in majoritate aflate la varsta a treia, sunt tinute intr-o incertitudine condamnabila. Mai mult, periodic, directorul tehnic al Primariei Galati face presiuni asupra proprietarilor pentru a le smulge angajamente de plata a reparatilor blocului care par imposibile si, chiar daca s-ar putea realiza, ar depasi cu mult pretul apartamentelor, cu tot cu imbunatatirile efectuate.

Acum, la peste doua luni de la tasarea blocului C 20, faptul ca nu s-a facut nimic pentru stoparea fenomenului a dus la extinderea crapaturilor si la tronsoanele laterale ale imobilului (scarile unu si trei), care, efectiv, sunt trase de corpul central ce continua sa se scufunde. In foarte scurt timp, si celelalte 40 de familii ramase in apartamentele lor vor trebui sa paraseasca blocul devenit, practic, nelocuibil. Dupa doua luni de tacere, primarul Galatiului, Dumitru Nicolae, a devenit brusc extrem de optimist in ceea ce priveste viitorul imobilului care sta sa se prabuseasca: "Prin Prefectura, am promovat o hotarare de guvern, in sensul de a se incadra situatia in clasa calamitatilor naturale. Dupa mine, oamenii aia trebuie sa intre intai in categoria sinistratilor. Apoi, il consolidam in patru luni (blocul - n. red.), domnilor. Stati fara grija (!)".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.