Cand niciun tratament nu mai da rezultate, iar durerile resimtite de un bolnav aflat in faza terminala a unei afectiuni sunt de nesuportat, familia poate apela la ingrijirea paliativa.

Aceasta ingrijire nu vindeca boala, ci are scopul de a proteja demnitatea pacientului. Ingrijirea paliativa este ingrijirea activa si totala a pacientilor, fie adulti, fie copii, a caror boala nu mai raspunde la tratament curativ. Controlul durerii si al simptomelor, asistenta psihologica, sociala si spirituala sunt esentiale. Scopul ingrijirii paliative este asigurarea calitatii vietii pacientului si a familiei acestuia. "Acest tip de ingrijire accentueaza importanta pe care o are familia si ofera sprijin astfel incat pacientii sa-si petreaca ultima parte a vietii intr-un mediu demn, alaturi de cei dragi", ne-a declarat Magda Munteanu, coordonatoarea Centrului de Resurse pentru Hospice si Ingrijire Paliativa "Nicholas Edeleanu" din Bucuresti, care are la Brasov si doua sectii unde pot fi internati bolnavii. O alta fundatie, "MobilMed", are echipe mobile si ofera numai ingrijire la domiciliu.

Echipa tine legatura cu medicul de familie

Echipa de ingrijiri paliative la domiciliu este formata dintr-un medic, un asistent medical, un asistent social, un psiholog, un preot si un voluntar. Echipa viziteaza pacientii la domiciliu in mod regulat, iar numarul de vizite variaza in functie de necesitatile fiecarui pacient. "Prima vizita la pacient este facuta de un medic si o asistenta medicala. Este o vizita de evaluare generala a starii de sanatate si de stabilire a planului de ingrijire.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.