Un proiect de ordin al Ministerului Sanatatii, publicat pentru dezbatere pe pagina de internet a institutiei, prevede plata unei taxe de catre pacientul care solicita o a doua consultatie intr-un spital sau o policlinica de stat.
Potrivit reprezentantilor ministerului, ordinul face parte din legislatia conexa legilor reformei in sanatate prin care, pacientii care platesc asigurare la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor avea acces la un pachet maxim de servicii medicale, iar daca cer investigatii suplimentare trebuie sa plateasca tarife suplimentare pentru serviciile medicale cerute.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca, potrivit proiectului de ordin, taxa suplimentara pentru a doua consultatie va fi platita doar in cazul in care, dupa primul consult, medicul a stabilit clar diagnosticul.

Tarife posibile

Daca un pacient sufera de mai multe boli si trebuie consultat de mai multi specialisti, el nu va fi obligat sa plateasca aceste consultatii pana la momentul in care diagnosticele vor fi puse.

In cazul unei boli grave- precum cancerul, de exemplu- pacientul nu va plati taxa pentru a parcurge toate procedurile de diagnostic si inceperea tratamentului.

Dupa acest moment, daca pacientul doreste sa consulte si alti medici, va trebui sa plateasca.

Potrivit formei actuale a proiectului de ordin, o a doua consultatie la un specialist ar putea costa 2 milioane de lei vechi iar la un profesor universitar 2 milioane si jumatate.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii declara ca banii vor fi platiti la casieria institutiei medicale si vor intra direct in bugetul unitatii.

In prezent, singura modalitate de verifica de cate ori a fost consultat un pacient este evidenta medicului de familie, care pentru a doua consultatie ceruta de pacient trebuie sa specifice pe trimitere ca serviciul respectiv trebuie achitat.

Prevederile proiectului de ordin ar putea suferi modificari privind tarifele exacte care vor fi impuse si va intra in vigoare in aproximativ trei luni.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.