Furia poate fi de multe ori semn al unei boli mentale numita "tulburare exploziva intermitenta", dar acest simptom este de foarte multe ori neglijat, arata un studiu publicat in Statele Unite, transmite Reuters. Circa 16 mi-lioane de americani sau 7% din populatia adulta a Statelor Unite ar putea fi diagnosticati la un anumit moment al vietii lor cu "tulburare exploziva intermitenta", afirma cercetatorii care au realizat acest studiu.

"Oamenii cred ca exploziile de furie sunt semn al unui comportament nepoliticos si nu se gandesc ca este posibil sa aiba de-a face cu o serioasa problema biomedicala care ar putea fi tratata", a declarat psihiatrul Emil Coccaro, de la Scoala de medicina Pritzker din cadrul Universitatii din Chicago, coautor al studiului. Medicamentele antidepresive si calmantele pot contribui la tratarea acestei boli, la fel si terapia cognitiva. Aceste terapii pot ajuta pacientii sa-si stapaneasca iesirile necontrolate de furie, este de parere Ronald Kessler de la Scoala de medicina de la Harvard, coautor al acestui studiu. Rusinea si jena care apar dupa crizele de furie ii pot impiedica pe cei care sufera de aceasta tulburare sa ceara ajutorul medicilor. De asemenea, terapeutii pot gresi in stabilirea diagnosticului daca se concentreaza numai asupra unor simptome secundare, precum an-xietatea sau depresia.

Aceasta tulburare poate aparea, in general, in jurul varstei de 13 ani in cazul baietilor si a varstei de 19 ani in cazul fetelor. Daca este netratata, poate duce la depresie, alcoolism sau violenta fizica, se afirma in acest studiu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.