Doctorul Bogdan Jansen, directorul Spitalului Clinic Caritas a primit „Oscarul“.

O bucata de teava ruginita si gaurita, dar frumos lacuita, i-a fost daruita de personalu spitalului ca sa inteleaga cat de crunta este situatia acestei unitati medicale.

Autoritatile apreciaza ca noul spital ar putea fi gata in 2007, dar angajatii sustin ca asa ceva este imposibil cat timp nici macar nu s-a gasit terenul, iar despre bani nici nu poate fi vorba

Asa a fost Bogdan Jansen primit de angajati, la numirea sa in functia de director al spitalului, in urma cu patru luni. Aparent o gluma, dar de fapt o dovada a disperarii. In prezent, nu exista semne deloc bune pentru Caritas. Acesta risca sa fie primul spital din Bucuresti care isi va inchide portile definitiv. Ani de zile, a fost unitate de elita, ca si singura maternitate din sectorul 3. In prezent, este o ruina. De la data constructiei, in 1940, la Caritas nu s-a mai facut nici un fel de modernizare. Nici macar o consolidare dupa cutremurul din 1977. Problema nu este doar aceasta.

Din iunie 2005, Fundatia Caritatea, apartinand Federatiei Comunitatii Evreiesti, a intrat in posesia spitalului, dupa ce a castigat in instanta terenul si cladirile unde se afla unitatea medicala. Din octombrie 2005, spitalul plateste comunitatii evreiesti o chirie lunara de 2.000 de euro. "Proprietarul este obligat sa ne tina aici 5 ani, dar Fundatia ne permite sa stam inca cinci ani, pana in 2015. Conform contractului de inchiriere, insa, dupa iunie 2010 partile vor negocia chiria in functie de pretul pietei, deci poate fi vorba de zeci de mii de euro", explica Jansen. Alternativa este un nou spital. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu promite sa construiasca alt sediu, iar Primaria Sectorului 3 cauta un teren.

Spitalul pare, acum, al nimanui. Proprietarii au scapat de grija reparatiilor, cand s-a facut retrocedarea, printr-un contract foarte riguros. Nici autoritatile sanitare nu sunt dornice sa asigure finantare. "Suntem clinica universitara si singura maternitate din sectorul 3. Calitatea actului medical este foarte buna dar nu suntem finantati ca si celelalte unitati sanitare. Primim bani prin sistemul de finantare pe caz (DRG): adica zece milioane de lei pentru un bolnav, indiferent daca sta in spital trei zile sau o luna", a explicat directorul Caritas.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.