Zapada in iunie la Harghita. Temperaturi scazute in toata Europa. Animalele dezorientate ies din hibernare

Zilele trecute, in comuna Racu din judetul Harghita, o furtuna s-a transformat in ninsoare si grindina, iar o jumatate de ora mai tirziu, pe strazi s-a depus un strat gros de 15 centimetri de zapada si de gheata. Harghita nu si-a dezmintit reputatia de judet friguros nici vara, miercurea trecuta inregistrindu-se aici o temperatura minima de zero grade Celsius.

Aer polar deasupra Romaniei

Noua din cei mai "fierbinti" zece ani s-au petrecut din 1995 si pina in prezent, iar animalele sint influentate de caldura globala, dar si de recentele schimbari de temperatura, conform unui articol recent publicat de "The Guardian". Unele specii, cum ar fi marmotele, ies prematur din hibernare, altele slabesc, iar ciclurile de imperechere a pasarilor, reptilelor si broastelor testoase au fost date peste cap. "Ecosistemul este un lant foarte delicat si a fost derutat de schimbarile vremii", spune Germana Spunznar, de la Universitatea Sapienza din Roma.

Fenomenele neobisnuite readuc in discutie vinovatul bun la toate, adica incalzirea globala. "Fenomenele extreme precum tornadele, variatiile mari si bruste de temperatura sau intensificarile vintului sint mult mai frecvente in ultimii ani decit in trecut", constata si Roxana Bojariu, meteorolog previzionist in cadrul INM. Oficialul institutului considera ca, desi anormal, fenomenul nu este totusi fara precedent, deasupra Romaniei aflindu-se la ora actuala o masa de aer polar. Aceasta a ajuns in sud-estul Europei pe o circulatie specifica mai ales sezonului rece.

Pe de alta parte, Constanta Boroneamt, climatolog in cadrul aceluiasi institut, spune ca de multe ori lumea confunda clima cu vremea. Ea precizeaza ca incalzirea globala este un fenomen climatic, adica pe termen lung, iar valul rece care a cuprins Romania este o schimbare de vreme. Climatologul adauga ca nu se poate vorbi despre un semn al incalzirii globale in urma unei saptamini racoroase, ci doar daca fenomenul dureaza cel putin o vara intreaga.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.