Patru copii, 52 de ani. Insurat la 13, dar doritor sa indrepte metehnele etniei

De unde titulatura de rege?

Familia mea a condus aceasta etnie inca din 1800. Tatal meu, Ioan Cioaba, a fost mentorul miscarii politice a romilor, fiind puntea de legatura cu autoritatile. Incepind cu 1950, i-a indemnat sa-si schimbe viata, sa treaca de la una nomada la una sedentara, sa-si trimita copiii la scoala, sa mearga la munca. A dat roade, foarte putini mai fiind acum nomazi. A primit titlul de rege in 1992, la Horezu, in prezenta a peste 10.000 de romi. Pina atunci i se spunea bulibasa, functie recunoscuta de aproape toti tiganii. E insa democratie si nu poti sa-i obligi pe toti sa te accepte; totusi 70% dintre ei fac azi parte din Centrul Crestin si alte organizatii.

De ce Sibiul pentru capitala regatului?

Tatal meu a vazut ca aici sint mai multe minoritati decit in sud, in zona Tirgului Carbunesti, de unde provenim, si a vrut ca fiii lui sa fie integrati in aceasta diversitate culturala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.