Odata cu venirea caldurii, apar si "atacurile" diverselor insecte, atrase de mirosuri si de culorile vii. Pentru cei alergici la diverse componente ale veninurilor sau la acele insectelor, o banala intepatura poate fi urmata de soc anafilactic si poate fi fatala in cele din urma. Intepaturile sint produse, in cea mai mare parte, de albine, viespi, furnici sau bondari care pot provoca decese, din cauza reactiilor alergice severe cu soc anafilactic, dar si de unele specii de plosnite, paduchi, pureci (diptere), capuse, paianjeni sau scorpioni. In cele mai multe situatii, mus- catura acestora este inofensiva, soldi ndu-se doar cu o reactie locala usoara.

Desi, teoretic, doza letala pentru un adult este de citeva sute de intepaturi, uneori este de ajuns o singura intepatura pentru declansarea unei reactii alergice fatale. In cazul unei intepaturi banale, pe locul respectiv apare o umflatura, o infiltratie locala calda, rosiatica si uneori edem (acumulare de lichid) cu urticarie. In formele grave - cu soc anafilactic - poate sa apara hipotensiunea, tahicardia, colapsul, bronhospasmul, edemul laringian si chiar convulsii si coma. Intepatura "vaduvei negre" produce o durere intensa locala, care dispare relativ repede, fiind inlocuita de crampe musculare, dureri abdominale, dureri de cap, transpiratii si greturi. Intepatura paianjenului cafeniu produce necroza tesuturilor invecinate, febra, frison, greturi, varsaturi, iar in cazuri grave, anemie hemolitica, trombocitopenie.

Tratamentul in formele usoare incepe cu extragerea acului (care nu se apuca de punga cu venin, pentru a evita injectarea continutului ei in piele), acolo unde este cazul. Extractia nu se face prin stoarcere! Locul intepaturii se dezinfecteaza cu o solutie antiseptica uzuala, iar apoi, local, se poate aplica gheata. Exista anumite creme cu hidrocortizon care se pot aplica pe zona intepata. Intepaturile "vaduvei negre" si ale paianjenului cafeniu necesita insa consultul de urgenta al unui medic dermatolog, deoarece se pot agrava. Ciupiturile insectelor trebuie tratate cu mai mare atentie cind este vorba de copii.

"In cazul tintarilor si al puricilor, pericolul nu este mare, deoarece sint inofensivi, in general. Mai grave sint intepaturile de paianjen, viespi sau de albina ce pot da reactii alergice, piele rosie, vinetie. Netratate, acestea pot provoca chiar moartea, sustin dermatologii. Pentru tratarea intepaturilor, medicii recomanda mixtura mentolata, alcoolul mentolat sau simple comprese cu apa rece. In plus, mai puteti unge zona afectata cu geluri antialergice. Clasicele tratamente cu sare, otet sau albus de ou, recomandate in cazul intepaturilor de albina, nu sint folositoare. De asemenea, compresele reci limiteaza inflamatia. In cazul alergiilor la intepaturi este bine sa consultati de urgenta medicul, una dintre cele mai utilizate tratamente pentru cazuri de urgenta fiind cele cu hemisuccinat de hidrocortizon.

Cosmeticele "infurie" viespile

Un amestec de compusi chimici care se gasesc in produsele cosmetice explica agresivitatea viespilor fata de unii oameni, informeaza revista "Nature", citata de AFP. Cind simte ca este in pericol, viespea emite, prin veninul sau, un amestec complex de compusi chimici, care le semnaleaza si celorlalte viespi amenintarea. Agresivitatea acestei insecte fata de om ar putea fi explicata de prezenta, in anumite parfumuri, produse cosmetice sau aditivi alimentari a unor elemente care se regasesc in amestecul veninului. Profesorul Masato Ono si colegii sai de la Universitatea Tamagawa din Japonia au analizat componentele volatile ale veninului mai multor specii de viespi. Studiul a demonstrat ca toate speciile sint sensibile la aceleasi substante active si a permis identificarea lor in amestecul care declanseaza comportamentul agresiv al insectelor.

Compusii respectivi sint 2- pentanol, 3-metil-1-butanol si 1-metilbutil 3-metilbutanat. Un amestec al acestor substante a fost pus pe o bucata de hirtie, la intrarea intr-un cuib de viespi si a provocat o reactie agresiva din partea lor. Viespile au zburat agitate in jurul cuibului si au atacat "tinta". Aceste substante, regasite in multe dintre produsele cosmetice, sint confundate de viespi cu emisia naturala de feromoni care le semnaleaza pericolul. Intepaturile himenopterelor, ordin de insecte din care fac parte si albinele si furnicile, provoaca anual moartea a 74 de persoane in Japonia. Dintre himenoptere, cele mai agresive sint viespile.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.