Persoanele care nu pot dovedi plata contributiei la Fondul Asigurarilor de Sanatate sunt obligate, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa achite contributia legala lunara pe ultimii cinci ani. In caz contrar, pacientii platesc orice serviciu medical solicitat.

Plata contributiei lunare pentru asigurarile de sanatate, respectiv 6,5% din venit, este obligatorie pentru majoritatea cetatenilor. Potrivit noilor reglementari, persoana care nu e asigurata, dar, de pilda, a suferit o interventie chirurgicala, este obligata, pentru a obtine calitatea de asigurat, sa plateasca contributia legala lunara pe ultimii cinci ani, incepand cu data primei solicitari de acordare a serviciilor medicale.

In cazul in care persoana respectiva face dovada ca nu a realizat venituri impozabile in aceasta perioada, contributia de sanatate e calculata la salariul de baza minim brut pe tara in vigoare la data platii, (21.850.000 lei vechi la nivelul lunii iunie a.c., pentru ultimii 5 ani), sau de la data ultimei plati a contributiei.

In situatia in care persoana in cauza a realizat venituri impozabile, contributia, precum si majorarile de intarziere aferente se vor calcula asupra acestor venituri pe perioada in care acestea au fost realizate, cu respectarea termenelor de prescriptie privind obligatiile fiscale.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.