Prezenta la lucrarile seminarului "Protectia si reabilitarea partii sudice a tarmului romanesc al Marii Negre", gazduite de Universitatea Ovidius din Constanta, Agentia Japoneza de Cooperare Internationala (JICA) a prezentat un studiu elaborat in ultimii doi ani referitor la combaterea eroziunii litoralului romanesc si la reabilitarea acestuia.

Studiul evalueaza costurile pentru realizarea lucrarilor de combatere a eroziunii costiere pe plajele din sudul litoralului romanesc la 300 de milioane de euro. Profesorul Yoshimi Goda, conducatorul echipei de specialisti japonezi care au elaborat studiul de protectie impotriva eroziunii si de reabilitare a litoralului romanesc, a precizat ca proiectul acopera o distanta de aproximativ 75 de kilometri, pe fasia litorala, intre Capul Midia si Vama Veche, si urmareste, pe langa identificarea factorilor de mediu agravanti si a masurilor ce trebuie intreprinse pentru protectia zonei, si transferul de tehnologie japoneza catre autoritatile implicate in derularea planului de actiune.

"Suntem in etapa studiilor de fezabilitate pentru zonele Mamaia Sud si Eforie Nord si credem ca proiectul de reabilitare a plajelor afectate de eroziune va fi lansat in toamna anului viitor, cu termen de finalizare in urmatorii trei, patru ani iar in privinta costurilor pot sa va spun ca pentru Mamaia Sud si Eforie Nord acestea s-ar putea ridica la aproximativ 40 de milioane de euro, in vreme ce pentru toate cele cinci zone intregul program ar costa aproximativ 300 de milioane de euro", a precizat specialistul japonez.

Ministrul mediului acuza interesele locale

Pentru amenajarea plajei de la Costinesti s-au investi deja 200 miliarde lei vechi, iar urmatoarea etapa se va derula fara a prejudicia in vreun fel buna desfasurare a activitatilor in sezonul estival, a declarat ministrul mediului si gospodaririi apelor, Sulfina Barbu, citata de Rompres.

"Punerea in valoare a potentialului turistic al plajelor inchiriate deja se loveste, de multe ori, de interesele unor grupuri, in special din Constanta, care nu-si mai pot desfasura micile afaceri in contextul noii legislatii.
Este vorba de patronii barurilor de pe plaja. In 2005 au fost peste 170 de baruri pe plaja, iar pentru 2006 sunt emise numai 30 de autorizatii pentru Mamaia. Consider ca exista o legislatie buna pe care trebuie sa o aplicam in beneficiul cetateanului si al protectiei mediului", a spus Sulfina Barbu.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.