Cadrele didactice din cele peste 25.000 de unitati scolare de invatamant preuniversitar ca si colegii lor din universitati au "explodat" la auzul intentiei premierului Calin Popescu Tariceanu de a finaliza un proiect privind impozitarea meditatiilor. Inflamarea personalului didactic are drept cauza nu numai aceasta intentie, sau cel putin in mica masura, ci, mai ales faptul, ca actuala administratie ministeriala intentioneaza sa formeze echipe de control si de monitorizare a profesorilor care mediteaza. In acest sens, ministrul educatiei si cercetarii, Mircea Miclea, a facut sa se inteleaga, la prima sa intalnire oficiala cu ziaristii, ca M.Ed.C. va crea astfel de echipe la nivelul fiecarei unitati scolare, "cu scopul de a contribui la ridicarea calitatii procesului educativ si la monitorizarea celor care fac meditatii".

Ministrul Mircea Miclea a revenit insa asupra acestui aspect, declarand, la reuniunea cu profesorii medicinisti, de sambata, de la Cluj-Napoca, ca "meditatiile nu reprezinta o coruptie si o evaziune fiscala. Fiecare cadru didactic poate sa faca ce doreste, dar sa respecte legea".

Ideea cu impozitarea meditatiilor nu este noua. Ea a fost "clocita" si impusa, mai mult teoretic decat practic, pe vremea taranistilor, de catre ministrul finantelor de atunci, Decebal Traian Remes. Ratiunea pentru care aceasta problema a revenit in atentia guvernantilor este data, in principal, de faptul ca, in ultimii ani, a scazut calitatea invatamantului, iar profesorii nu se mai preocupa de propriii elevi, in timpul orelor de scoala. "Dupa parerea mea, este o problema minora, atata timp cat doar profesorii de la disciplinele prioritare, cum ar fi romana, matematica sau istoria - sunt implicati in sistemul de meditatii. Ceilalti, de la celelalte discipline, sunt solicitati sporadic, doar daca lucreaza intr-o scoala de elita", ne-a declarat Alina Caia, invatatoare la Scoala nr.197 din sectorul 6 al Capitalei.

Parintele are toata raspunderea

Problema meditatiilor a dat nastere la multe alte interpretari. Cea mai dureroasa ramane cea legata de acei profesori, si nu putini la numar, care intentionat fac viata grea elevilor la ore cu scopul de a-i obliga pe acestia sa solicite o pregatire privata cu ei. "Toata raspunderea o poarta parintele. El nu trebuie sa lase copilul sa faca meditatii cu propriii profesori. Noi vom interzice acesta practica, dar cum vom verifica acest lucru, nu stiu", se intreba retoric Liliana Preoteasa, director general la Directia pentru invatamantul preuniversitar. O parere similara are si profesorul Sergiu Garlesteanu, directorul Scolii nr.197: "E greu de controlat. De astfel de meditii se pot afla doar daca parintele este nemultumit de prestatia profesorului din timpul pregatirii particulare".

Profesori, pusi sa se reclame

Ideea cu formarea echipelor de control a starnit valuri de proteste din partea cadrelor didactice. "Este o aberatie. Cum este posibil ca un profesor sa-si reclame colegii?! Mai ales ca acest tip de meditatii nu se sustin in cadrul scolii. Este treaba dascalului ce face in timpul sau liber", a tinut sa ne precizeze Vasilica Troi, directorul Scolii nr.164.

O puternica reactie impotriva acestor intentii guvernamentale au avut-o si reprezentantii organizatiilor sindicale din invatamantul preuniversitar. Astfel, Federatia Sindicatelor Libere din Invatamantul Preuniversitar au solicitat, printr-un ultimatum transmis ministerului, acordarea intregului personal didactic a tuturor drepturilor banesti, la nivelul exigentelor Uniunii Europene. La randul lor, cei de la Federatia Educatiei Nationale solicita premierului Tariceanu "sa ceara public scuze pentru modul in care ati vorbit la adresa profesorilor", se arata intr-un comunicat.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.