Departmentul de Stat a dat publicitatii raportul sau anual asupra traficului de persoane in lume, fenomen care intr-un mesaj introductiv al ministrului de externe Condoleeza Rice este numit "o forma de sclavie moderna". Potrivit estimarilor americane, traficului de persoane ii cad victima in intreaga lume circa opt sute de mii de oameni, in cea mai mare parte femei si copii.

Pentru prima data, Statele Unite au inclus Iranul si Siria pe o "lista neagra", in grupa trei, a natiunilor care nu fac eforturi suficiente ca sa rezolve aceasta problema.

Departamentul de Stat prezinta in fiecare an Congresului un raport asupra eforturilor pe care le fac guvernele straine sa combata traficul de carne vie.

Romania este inclusa in grupa a doua - in care mai intra si tari precum Cehia sau Croatia, in timp ce Polonia apare in prima grupa, cea in care se considera ca sunt satisfacute pe deplin criteriile legislatiei americane in materie.

Ce mai are de facut Romania ?

Potrivit raportului elaborat de Departamentul de Stat, Romania este tara sursa si de tranzit pentru femei si fete traficate in scopul exploatarii sexuale.

Traficul prin Romania implica femei din Republica Moldova, Ucraina si Rusia - se mai spune in raport - cu destinatie Italia, Spania, Germania, Grecia, Franta, Austria si Canada.

Este mentionata existenta unor relatari potrivit carora baieti si tineri romani au fost traficati intr-o alta tara est-europeana, tot in scopul exploatarii sexuale.

in ceea ce priveste traficul de persoane in interiorul tarii, in sectiunea din raport consacrata Romaniei se vorbeste despre traficul de fete pentru a fi exploatate sexual, si de baieti din estul si nordul Romaniei adusi in orase si siliti sa lucreze, inclusiv pentru furturi marunte.

In raport se spune ca guvernul "nu actioneaza pe deplin in conformitate cu standardele minime pentru eliminarea traficarii", dar intreprinde eforturi semnificative pentru a face acest lucru.

Sunt amintite amintita in acest sens sporirea eforturilor de depistare si combatere a infractiunile de trafic de persoane si masurile luate pentru imbunatatirea coordonarii la nivel guvernamental, prin crearea Agentiei Nationale pentru Prevenirea Traficului, la sfarsitul anului trecut.

In raportul Departamentului de Stat se recomanda imbunatatirea metodelor de identificare a victimelor si o colaborare mai stransa a guvernului cu organizatiile neguvernamentale. In timp ce la categoria aplicarii legii este subliniata cresterea cu mai mult de suta la suta anul trecut, fata de 2004, a numarului de condamnari pentru trafic de persoane, raportul spune ca Romania a facut progrese "modeste" in ultimul an in ceea ce priveste imbunatatirea asistentei si protectiei acordate victimelor.

Iar in cadrul paragrafului referitor la prevenirea traficului de persoane, raportul Departamentului de Stat apreciaza ca guvernul Romaniei face eforturi "multumitoare" in aceasta directie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.