Nevazatorii din Galati au acum ocazia sa “plece” oriunde in lume. Ei pot vizita orice loc, fie si in cel mai indepartat colt al pamintului. Cu ajutorul unui program cu voce sintetica de ghidare prin hatisurile Internetului, nevazatorii pot accesa orice informatie doresc.

Cind la sediul Asociatiei Nevazatorilor din Galati au fost aduse doua computere cumparate cu fonduri PHARE, toata lumea a ris, zicind ca e ca si cum i-ai darui unui om fara picioare o bicicleta. Calculatoarele au fost insa echipate cu un program cu voce sintetica, acesta permitind descoperirea multor informatii si secrete. Lumea interzisa a devenit astfel accesibila pentru orbi, ca o carte scrisa in braille.

O mana cereasca

Cursantii nu au intirziat sa apara. Instructorul Simona Ghica e si ea nevazatoare si s-a inteles de minune cu oamenii care au dorit sa descopere Internetul, chiar daca modalitatea de predare a fost grea. "Sint citiva nevazatori care se descurca excelent pe calculator. Dar acest lucru nu ar fi fost posibil, fireste, daca nu exista aceasta voce sintetica", a declarat Ioan Lepadatu, presedintele asociatiei. El nu a invatat pina in prezent cum stau lucrurile cu paginile web, "dar se pare ca ma voi pune si eu pe treaba, ca niciodata nu e prea tirziu sa inveti".
Iulian Sterian are 25 de ani: "Nu pot sa zic ca sint as, dar ma descurc. Cu ajutorul vocii sintetice sint ghidat pe tastatura si stiu exact unde ma aflu, pot cere sa accesez o anumita pagina. Mie imi place sa intru pe site-uri de muzica, dar si sa aflu unele informatii care ma intereseaza. Pentru noi, cei care nu vedem, acest program este o adevarata mana cereasca. Avem ocazia sa cunoastem lumea larga", precizeaza Iulian. Tinarul si-a facut si o casuta postala electronica. El spune ca nu te mai simti singur cind poti "naviga" si ca poti afla informatii utile si iti poti face o multime de prieteni.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.