In Romania sunt, in prezent, 10.400 de pacienti infectati cu HIV, dintre care 8.600 sunt in evidente active, 6.500 fiind in tratament, precizeaza copresedintele Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, la 25 de ani de la descoperirea acestui virus

Potrivit prof.dr. Streinu-Cercel, cam doua procente dintre cei care ar trebui sa faca tratament refuza terapia. In Romania, infectia HIV/SIDA a fost si este o problema majora de sanatate publica, cu mare impact social si economic. De altfel, Romania a fost prima tara din Europa Centrala si de Est care a anuntat Centrul de Supraveghere a SIDA din Paris al OMS cu privire la diagnosticarea unui caz de SIDA, in anul 1985. Aparitia cazurilor de infectie HIV la copii a fost semnalata din 1989, notificarea facandu-se incepand cu 1990.

Baza nationala de date a fost conceputa in 1990, la nivelul Directiei de Medicina Preventiva din Ministerul Sanatatii, fiind recomandata judetelor, pentru uniformitatea gestionarii si utilizarii in sistem computerizat. In ciuda progreselor reale realizate in domeniul terapiei infectiei HIV, virusul imunodeficientei umane continua sa se raspandeasca cu o viteza uluitoare. Copiii nu au fost nici ei crutati de acest flagel. Conform datelor UNAIDS, de la inceputul epidemiei aproximativ 4,5 milioane de copii sub varsta de 15 ani au fost infectati cu HIV iar dintre acestia trei milioane au murit. Astazi, in fiecare minut un copil este infectat cu HIV.

La timpuri noi... complicatii noi

Copresedintele Comisiei Nationale de Lupta Anti-SIDA a atras atentia, de curand, ca Romania se confrunta cu o etapa noua in ceea ce priveste infectia cu virusul HIV. "SIDA ramane in actualitate - copiii care au fost infectati au crescut, si-au inceput activitatea sexuala, fac copii si exista riscul transmiterii de la mama la fat", a explicat Streinu.

Totusi, a mentionat el, rata de transmitere de la mama la fat a scazut de la 40-50% la 10%, mamele seropozitive fiind supravegheate iar copiii, pusi sub terapie pentru a nu se infecta. In cazul infectiei cu HIV sunt mai multe etape: cea initiala, care are loc la cateva saptamani de la intrarea in contact cu virusul, caracterizata prin simptome pseudogripale; etapa infectiei asimptomatice, fara manifestari, care dureaza intre opt si zece ani, si etapa infectiei simptomatice, in care sistemul imunitar a fost compromis si apar complicatii, etapa denumita Sindromul de Imunodeficienta Umana Dobandita-SIDA.

Aparent, homosexualii erau vizati

Observatiile au fost date publicitatii aproape simultan si cu o formulare asemanatoare. Deoarece imbolnavirile, descoperite intamplator, afectau, aparent in exclusivitate, tineri barbati homosexuali cu parteneri multipli, acest lucru a atras atentia asupra unei posibile relatii dintre aceste afectiuni si un anumit comportament sexual. Curand insa, cazuri similare din punct de vedere clinic au fost descrise si la alte categorii de populatie si anume la utilizatorii de droguri, heterosexuali, care utilizau calea intravenoasa de administrare a drogurilor, la imigrantii de origine haitiana si la hemofilicii care primisera repetate transfuzii de sange.

Dupa ce, initial, unii autori au etichetat afectiunea drept "boli ale celor patru H" (homosexuali, heroinomani, haitieni, hemofilici), curand s-a impus constatarea ca suportul biologic il constituie o deficienta dobandita, si nu congenitala a sistemului imunitar. CEDC Atlanta a stabilit in 1983 ca aceasta noua afectiune sa poarte denumirea de sindrom al imunodeficientei dobandite, respectiv SIDA. Eforturile depuse de la inceputul deceniului au avut drept rezultat izolarea agentului etiologic al SIDA de catre Luc Montanier (Franta), in 1983, confirmata in 1984 de Robert Gallo (SUA). Din anul 1986, virusul nou descoperit poarta denumirea de virus al imunodeficientei umane - HIV, ca urmare a deciziei Comitetului International de Tasonomie a Virusilor.

Progrese importante s-au realizat in anii urmatori in ceea ce priveste recunoasterea raspandirii infectiei cu HIV, prin introducerea metodelor de testare serologica a bolnavilor si a populatiilor cu risc de imbolnavire, identificarea caii de transmitere heterosexuala (cea mai raspandita in tarile in curs de dezvoltare), ca si a importantei transmiterii virusului de la mamele infectate la nou-nascuti.

Epidemia nu este in declin

In 1985 a fost identificat un al doilea tip de HIV, respectiv HIV 2, cantonat in Africa de Vest, virusul izolat initial in 1983 (HIV 1) fiind raspunzator de SIDA pandemica. Potrivit datelor publicate de Programul Natiunilor Unite pentru HIV/SIDA, 40 de milioane de persoane sunt infectate cu HIV in lume si nimic nu indica faptul ca epidemia mondiala de SIDA este in declin. Din punctul de vedere geografic, din totalul de persoane infectate cu HIV cele mai multe traiesc in Africa Sub-Sahariana (25-28,2 milioane), pe locul al doilea situandu-se Asia de Sud si Sud-Est, cu 4,6-8,2 milioane, iar la polul opus, cu cea mai joasa incidenta, Australia si Noua Zeelanda. Diferente notabile se inregistreaza intre Europa de Vest si cea Centrala si de Est.

La jumatatea anului 2003, in centrul Europei rata globala a cazurilor de SIDA era de mai putin de sase cazuri la un milion de oameni in fiecare an, comparativ cu peste 20 de cazuri la un milion in Europa Occidentala, iar cazurile noi de infectie cu HIV erau intre sapte si zece la un milion de locuitori.
De asemenea, numarul de cazuri noi diagnosticate cu HIV in Europa de Est continua sa creasca rapid, ajungand, tot in 2003, la 24.773 de cazuri. Marea majoritate a acestora continua sa fie diagnosticate in randul utilizatorilor de droguri intravenoase.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.