La nivelul actual al preturilor locuintelor si al dobanzilor ipotecare, procentul de populatie care isi poate permite rate ipotecare lunare se situeaza sub 10%, precizeaza un studiu al companiei de consultanta Tasc

Cel mai bine platiti romani sunt angajatii din sectorul bancar, al caror salariu mediu in 2005 a fost de 2.660 lei, urmeaza salariatii din sectorul aeronautic si cei din industria tutunului

Potrivit analizei, in ultimii trei ani piata ipotecara romaneasca s-a mentinut la un nivel aproape constant cu un volum anual de ipoteci noi de aproape 600 milioane euro

La nivelul actual al preturilor locuintelor si al dobanzilor ipotecare, procentul de populatie care isi poate permite rate ipotecare lunare se situeaza sub 10%, precizeaza un studiu al companiei de consultanta Tasc. Potrivit analizei, in ultimii trei ani piata ipotecara romaneasca s-a mentinut la un nivel aproape constant cu un volum anual de ipoteci noi de aproape 600 milioane euro.

Comparativ cu tarile europene, Romania ocupa ultimul loc in ceea ce priveste ponderea creditelor ipotecare in totalul finantarilor. "Ofertele ipotecare bine structurate, insotite de dobanzi rezonabile, nu sunt suficiente pentru a crea o explozie pe piata, deoarece Romania este profund afectata de problema accesibilitatii financiare a locuirii", se arata in comunicat.

Firma de consultanta considera ca situatia ar putea fi imbunatatita de firmele de marime medie, care sa adopte o strategie de nisa. Pe de alta parte, studiul realizat in 2005 indica o cunoastere relativ redusa a furnizorilor de credite ipotecare. Astfel, numai 45% din repondenti au indicat o institutie de credit care acorda astfel de finantari.

Simulare de... credit

Pentru un imprumut de 50.000 de euro (acesta fiind pretul mediu al unui apartament cu 2, 3 camere in Capitala) vom incerca sa calculam rata lunara platibila de contractant. Am ales cele mai lungi intervale de creditare, care sunt si cele mai folosite, presiunea financiara asupra solicitantului fiind mai mica.

Dobanda nu este singurul element important in alegerea unui credit destinat cumpararii sau constructiei unei locuinte. Comisioanele, taxele, asigurarile de viata si pentru locuinta atarna destul de greu, contribuind la "ingrasarea" ratei lunare pe care o veti achita.

Cea mai ieftina rata pe care o veti plati pentru un credit de 50.000 de euro pe 25 de ani este la Alpha Bank (353 euro/luna). Volksbank cere 356 euro pe luna, in timp ce la Piraeus Bank veti plati 369 euro in fiecare luna. Restul bancilor ofera conditii de creditare asemanatoare. Pretul pe care il veti plati lunar este situat in jurul a 400 de euro.

Pentru o perioada de 30 de ani cele mai ieftine imprumuturi se gasesc la Piraeus Bank si Egnatia Bank, cu 360 si respectiv 374 de euro pe luna.

In lei, pentru o perioada de 25 de ani cele mai accesibile conditii le ofera Volksbank (14.530.000 lei), OTP Bank (14.770.000 lei) si BCR (15.230.000 lei). Pentru o perioada de 30 de ani, Egnatia Bank, ABN Amro Bank si Banca Romaneasca alcatuiesc "podiumul" cu 14.180.000, 15.140.000 si 15.800.000 de lei pe luna.

Cine isi poate "permite" un credit pentru locuinta

Conform datelor Institutului National de Statistica, cel mai bine platiti romani sunt angajatii din sectorul bancar, al caror salariu mediu a fost in 2005 de 2.660 de lei noi. Pe locul doi in top se situeaza salariatii din sectorul transporturilor aeriene (1.824 lei noi), iar pe locul trei cei din industria tutunului, cu 1.674 de lei noi.

Salariul mediu net pe economie este de aproximativ 800 RON. Angajatii din asigurari castiga, in medie, 1.413 lei noi pe luna. Cel mai mic salariu il au angajatii din hoteluri si restaurante, cu 480 de lei noi. Pornind de la datele INS si luand in considerare conditiile de eligibilitate impuse de banci si respectiv ratele lunare, sa vedem cine isi poate permite un credit pentru locuinta. Vom lua ca reper bancile aflate pe primele trei locuri intr-un top BankingNews si vom face calculul pentru o familie de doua persoane. Potrivit normelor Bancii Nationale, rata lunara nu trebuie sa depaseasca 35% din venitul contractantului.

Cazul "fericit" cand ambele persoane lucreaza in domeniul bancar (cel mai bine platit): Venitul mediu al familiei va fi de 5.320 de lei noi (aproximativ 1.477 de euro)

Credit pe 25 de ani in euro:
Alpha Bank: rata lunara de 353 de euro, adica 23,89% din venit
Piraeus Bank: rata lunara 369 euro, adica 24,98% din venit

Credit pe 25 de ani in lei:
OTP: rata lunara 1.477 RON, adica 36,7% din venit

Doua persoane cu salariul mediu pe economie (800 RON, adica 222 euro). Rezulta un venit al familiei de 1.600 lei noi sau 444 de euro.

Credit pe 25 de ani in euro:
Alpha Bank: rata lunara reprezinta 82% din venit
Piraeus Bank: rata lunara reprezinta 84% din venit


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.