Anul trecut in noiembrie, profesorii au fost in greva vreme de trei saptamani

Federatia Educatiei Nationale a inceput strangerea de semnaturi pentru redeschiderea conflictului de munca.

Potrivit liderilor Federatiei, prevederile din acordul cu guvernul - care a dus la suspendarea grevei profesorilor din luna noiembrie- nu ar fi fost respectate.

Ministrul educatiei, Mihail Hardau, afirma insa ca protocolul cu profesorii a fost respectat si ca toate problemele au fost rezolvate la timp.

Presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru a explicat la BBC ca sindicalistii sunt nemultimiti de faptul ca guvernul nu a reusit sa rezolve complet si corect majoritatea angajamentelor pe care si le-a luat in luna noiembrie.

"Sunt puncte importante care nu sunt rezolvate. E vorba, in primul rand, de o noua lege a salarizarii, care ar fi trebuit rezolvata pana la 15 aprilie. Guvernul arata o totala lipsa de interes fata de acest subiect. De asemenea, nu s-au alocat nici 10% din sumele de bani promise- pentru investitii, infrastructura, dotari, etc- si care ar fi dus la un buget de 5% din Produsul Intern Brut"- a declarat Catalin Croitoru

In schimb, ministrul educatiei, Mihail Hardau, se declara multumit de stadiul realizarii promisiunilor care i-au convins anul trecut pe sindicalisti sa inceteze greva generala.

"Tot ce exista in protocol este realizat la timp si eu chiar ma mandresc cu echipa mea din minister si cu cei din teritoriu ca am reusit sa finalizam totul, desi imaginea in presa era ca nu am facut, ca nu am rezolvat. Dar daca mergem inapoi se va constata ca am rezolvat totul si ca totul a fost o perdea de fum pentru a strica imaginea ministerului, din varii motive", afirma ministrul educatiei.

Nu chiar totul este rezolvat

Desi afirma ca toate problemele au fost rezolvate, Mihail Hardau admite ca, de fapt, din suma promisa pentru realizarea de proiecte s-au alocat doar 9%.

Ministrul educatiei afirma ca problemele au fost rezolvate

"Banii nu sunt chiar maruntis. Banii sunt multi, chiar daca sunt numai 9% din promisiuni, totusi acest 9% inseamna o crestere de sapte ori a volumului de investitii pe anul 2006", subliniaza ministrul Hardau.

In replica, presedintele Federatiei Educatiei Nationale, Catalin Croitoru afirma ca 9% suta nu inseamna respectarea protocolului si reaminteste ca suma de peste un miliard de euro pentru proiecte a fost propusa tocmai pentru a-i asigura pe sindicalisti ca, intr-un fel sau altul, invatamantul primeste 5% din Produsul Intern Brut.

Fostul ministru al educatiei, Mircea Miclea, demisionase deja in semn de protest fata de nealocarea acestui procent inca de la elaborarea bugetului pe 2006.

Anul trecut, in luna noiembrie, profesorii din intreaga tara au fost in greva generala timp de trei saptamani.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.