Mizeria, gandacii, soarecii si sobolanii, maidanezii, cozile si aglomeratia. Acestea sunt numai cateva dintre neajunsurile care-i dispera pe locuitorii Capitalei.

Psihologii spun ca atunci cand repulsia e traita la extrem, pana la fobie, totul devine paralizant, coplesitor si chiar traumatizant. Am testat reactiile Adinei Halas si ale Roxanei Ionescu la doua dintre fobiile care-i coplesesc pe bucuresteni: frica de soareci si aglomeratia.

Fobia este o stare de neliniste si de frica obsedanta, care provoaca inclusiv reactii de disconfort fizic. Multi traiesc cu fobii si nu stiu ca exista leac pentru ele. Psihologul Anamaria Mihai povesteste ca la originea "bolii" stau parerile celorlalti care ne induc ideea ca ceva ar fi daunator. "Fobiile pot aparea la orice varsta, dupa prima intalnire traumatizanta cu obiectul sau situatia. Dar mai intai este frica, de fobie se poate vorbi abia dupa sase luni", explica psihologul.

Vestea buna este ca se trateaza. E nevoie doar de vointa si de o buna doza de... curaj. "In afara de tratamentul medicamentos, se fac sedinte de psihoterapie, unde pacientul este expus, putin cate putin, situatiei care-l sperie", adauga psihologul Anamaria Mihai.

Cei mai multi bucuresteni care au ajuns in cabinetul ei erau inspaimantati de maidanezi, de aglomeratie, de soarecii si gandacii de bucatarie. Frica lor capata proportii catastrofale. "Transpiratie, accelerarea pulsului, ameteala, dureri de burta si senzatie de voma. Astea ar fi simptomele fizice ale fobiei", explica psihologul.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.