Terenurile din nordul Capitalei mustesc de apa.

Aceasta balteste la o adancime cuprinsa intre 0,5 si 2,5 metri. La prima ploaie mai zdravana exista pericolul ca zeci de comune de langa Capitala si cartierele marginase ale Sectorului 1 sa fie acoperite de ape. Edilii spun ca fenomenul este provocat de structura terenului. Mai exista insa un motiv de ingrijorare: lipsa canalizarii intr-o zona in care s-a construit excesiv in ultimii ani. Singura solutie este desecarea. Zona de Nord a Capitalei, amenintata din ce in ce mai mult de inundatii de proportii, trebuie sa intre urgent intr-un amplu program de combatere a umiditatii excesive, lucru ce se poate realiza numai prin desecarea terenurilor.

Apa va fi stransa si trimisa in raul Colentina

Aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii din Primaria Capitalei. Dat fiind pericolul permanent ce pandeste zona, a fost elaborat un proiect care prevede realizarea unui sistem de extragere a apei din pamant, urmand ca aceasta sa fie trimisa in raul Colentina. Astfel, promite Primaria Capitalei, in cel mult un an, exista sansa rezolvarii problemei inundatiilor din zona nordica a orasului.

Cercetarile au demonstrat ca in zona de nord a Bucurestiului, intre calea ferata de centura si calea ferata Bucuresti - Constanta, s-a format un fenomen numit suprafreatic. Adica, apa balteste la o adancime cuprinsa intre 0,5 si 2,5 metri. Inspectorii Primariei spun ca umiditatea excesiva este favorizata pe de o parte de lipsa canalizarii, iar pe de alta parte de structura pamantului de lut, sau argilo-prafos. Stefan Agache, director adjunct al Directiei Utilitati Publice din cadrul PMB sustine ca s-a gasit o solutie. "Preluarea apelor se va face in prima faza printr-un sistem de canale deschise (santuri). Ulterior, apa va fi transportata cu ajutorul unor tuburi pana in Lacul Plumbuita din apropierea zonei Pipera", a spus Agache. Investitia primariei pentru acest proiect va fi de maximum 15 milioane de euro.

Zona de nord care va fi supusa programului de desecare cuprinde trei sectoare principale: in vest, sectorul Sabareni - Mogosoaia, in centru, Afumati - Stefanestii de Sus, iar la est, Voluntari - Pantelimon.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.