Daca va aflati in stadiul in care va doriti o masina noua, aveti sursa de finantare
(cel putin teoretic), dar habar nu aveti ce model vi se potriveste cel mai bine, nu trebuie sa disperati. Va oferim primii 5 pasi pe care trebuie sa-i urmati pentru ca alegerea pe care o veti face sa va satisfaca pe deplin.

1. Prima informatie pe care trebuie sa o obtineti este legata de suma pe care o veti avea la dispozitie. Fie ca este vorba despre economii, fie ca veti apela la o banca sau la o firma de leasing, trebuie sa stiti cu precizie de cati bani dispuneti. Pentru un credit sau un leasing faceti calcule temeinice in privinta limitei maxime ce vi se poate acorda.

2. Odata stabilita suma de bani, incercati sa aflati ce tip de caroserie v-ar sluji mai bine in utilizarea automobilului. Daca nu aveti nevoie de spatiu prea mare pentru bagaje, alegeti un model din clasele mici, majoritatea hatchbackuri (au in spate usa de tip break) sau o berlina. Daca aveti o familie numeroasa si plecati des in calatorii, optati pentru un MPV, un SUV compact, eventual o versiune cu 7 locuri. Daca va intereseaza si imaginea, indreptati-va catre o berlina de clasa medie ori chiar premium.

3. Hotarati-va asupra tipului de motorizare, in primul rand prin prisma bugetului dedicat carburantilor, dar tineti cont si de dorintele legate de puterea propulsorului. Daca vreti sa faceti economii, cautati un diesel. Nu uitati insa ca pretul motorinei a crescut si amortizarea pretului mai mare se va face peste cativa ani buni. Motoarele diesel sunt si mai pretentioase la intretinere. Daca va cumparati o masina mai grea sau pe care o veti incarca adesea, nu alegeti motoare mici. Veti constata ca in excursiile la munte se va opinti din greu.

4. Cantariti foarte atent ofertele dealerilor, reducerile, garantiile pe care le au masinile din parcul lor, dotarile pe care le ofera in standard, dar si pretul optiunilor pe care le veti adauga. Fiecare dintre acestea poate transforma o masina accesibila intr-una scumpa sau, dimpotriva, poate dezvalui ca un vehicul aparent scump devine o buna afacere. Numarul de ani si kilometri de garantie vor conta enorm la revanzarea masinii, dar si la bugetul de intretinere. Atentie la tariful unei revizii!

5. Testati cu atentie masina inainte de a semna contractul de vanzare-cumparare. Verificati daca vi se potriveste, daca aveti loc suficient, daca va multumesc spatiile de depozitare si bagaje, daca dotarile de pe lista sunt asa cum vi le-ati imaginat, insa cel mai important este modul in care functioneaza. Mergeti pe strada, incercati franele, directia, schimbatorul de viteze, chiar si casetofonul, verificati caroseria, aerul conditionat. Masina este un bun cu o valoare foarte mare si nu va puteti razgandi dupa ce ati cumparat-o. Ea isi va pierde oricum din valoare imediat dupa iesirea din showroom, asa ca nu acceptati un model care va nemultumeste inainte de a va plictisi de el.


Despre autor:

Saptamana Finaciara

Sursa: Saptamana Finaciara


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.