Cea mai folosita metoda de echivalare a examenului de rezident a fost scoasa in afara legii de ministrul Sanatatii.

Preparatorii si asistentii din universitatile de medicina nu mai pot deveni de anul acesta rezidenti fara examen. Inca de la sfirsitul lunii ianuarie au intrat in vigoare noile criterii privind angajarea si promovarea in functii, grade si trepte profesionale in spitalele publice, prin care ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a inchis, practic, portita de fentare a concursului de rezidentiat in medicina.

Brinzan si Atanasiu au nasit sistemul

"Pe acest sistem, foarte multi doctori dadeau examen de preparator cu anumiti profesori, in timp ce colegii lor se chinuiau cu rezidentiatul. Primilor le era apoi echivalat rezidentiatul si ajungeau profesori universitari, desi nu erau pregatiti cit cei care dadeau examenul de rezidentiat", spune Dan Peretianu, presedintele Camerei Federative a Medicilor din Romania (CFMR).

Desi aceasta modalitate de evitare a unui examen national a functionat ani intregi, ultimii "nasi" au fost Ovidiu Brinzan si Alexandru Atanasiu, fosti ministri ai Sanatatii si Educatiei in guvernarea PSD. Prin ordinul 4275 din 14/07/2004, acestia au facut posibil ca un preparator la disciplina de patologie moleculara, de exemplu, sa poata sustine direct examenul de medic specialist pe medicina interna, sau un asistent la catedra de anatomie sa sara peste rezidentiatul de chirurgie.

Bibliografia intirziata

Cu toate acestea, rezidentiatul din 2006 se anunta de pe acum a fi unul cu probleme, deoarece tematica si bibliografia nu au fost inca publicate, desi au ramas mai putin de sase luni pina la data de desfasurare. "Pentru ca alegerea specialitatii de rezidentiat este o miza importanta pentru viata absolventilor, bibliografia se publica, de obicei, prin martie, iar eventualele ajustari se faceau in mai", spune Mihai Coculescu, seful Comisiei de Rezidentiat de anul trecut.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.