Proprietarii care vor sa reabiliteze termic apartamentele vor beneficia de o subventie pentru doua treimi din valoarea lucrarii

Majoritatea locuintelor din Romania sint in cladiri cu vechimea cuprinsa intre 15 si 55 de ani. "Nu mai putin de 58% dintre locuintele situate in orase vor trebui reabilitate termic", a spus Laszlo Borbely, ministrul delegat pentru Lucrari Publice. Guvernul a alocat in acest an pentru programul de reabilitare termica a locuintelor 900.000 de euro, suma care poate fi suplimentata daca vor fi multe cereri. Este si interesul proprietarilor de apartamente sa se inscrie in acest program, mai ales ca din 2007 vor fi reduse subventiile la energia termica.

Operatiune simpla

Reabilitarea termica nu este o investitie complexa. Pentru izolarea termica a peretilor interiori ai apartamentelor se curata peretele, apoi se pune vata minerala, iar peste aceasta se plaseaza placa de rigips. Timplaria reprezinta un alt punct sensibil al imobilelor vechi. Solutia optima este termopanul. Este indicata inlocuirea instalatiilor de incalzire si chiar montarea repartitoarelor de costuri.

Peste 1.000 de euro

Proprietarul unui apartament care vrea sa beneficieze de mai multa caldura si sa plateasca mai putin la intretinere trebuie sa fie dispus la o investitie de 1.000-1.500 de euro. Costul lucrarii depinde de solutia adoptata - standard sau superioara -, dar si de arhitectura cladirii. Pentru o izolare termica rezonabila se pot plati in jur de 1.000-1.200 de euro si, cu cit calitatea lucrarii creste, pretul se mareste chiar si de doua-trei ori.

Totusi, potrivit specialistilor in domeniu, contributia locatarului poate fi intre 1.500 si 2.500 de euro, in functie de metoda aleasa. "Bugetul statului suporta expertiza si proiectarea, dar si o treime din costul executiei. In plus, autoritatile locale vor suporta si ele o treime din pret, astfel incit proprietarul va plati doar a treia parte din costuri", a spus Laszlo Borbely.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.