Vicepremierul Gheorghe Pogea a declarat, ieri, la Alba Iulia, ca proiectul minier de la Rosia Montana din Muntii Apuseni este o problema extrem de complexa, care depaseste granitele tarii, iar Guvernul va trebui sa aiba o pozitie corecta bazata pe rezultatele furnizate de specialisti.

Pogea a declarat ca este interesat de acest proiect si mai ales de modul in care se va derula, insa a evitat sa precizeze care este opinia sa legata de investitie.
"Raspunsul trebuie dat de specialistii din mediu, din sectorul minier al Ministerului Economiei si Comertului, pentru ca problema este extrem de complexa, iar uneori depaseste granitele tarii. Oricum, va trebui sa avem o pozitie foarte corecta in urma unor date si rezultate pe care specialistii le furnizeaza", a mai spus Pogea.
Vicepremierul a adaugat ca dezvoltarea proiectului de la Rosia Montana va depinde foarte mult de indeplinirea conditiilor de mediu, pe care autoritatile romane abilitate trebuie sa le analizeze, in perioada urmatoare, si sa dea un raspuns corect si obiectiv.

Raportul de evaluare a impactului asupra mediului (EIM) pentru proiectul minier de la Rosia Montana a fost depus, in urma cu o saptamana, la Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA).

Conform legii, MMGA va stabili un calendar al dezbaterii publice pe marginea documentului, iar cei interesati de orice aspect legat de proiect pot participa la intalnirile periodice intre investitor si autoritati. Decizia finala pentru aprobarea Studiului de impact asupra mediului va fi luata de Executiv.

In urma studiilor realizate la Rosia Montana specialistii au descoperit o rezerva de aproximativ 331 de tone de aur si 1.600 de tone de argint, pe care Compania Rosia Montana Gold Corporation doreste sa o exploateze in decurs de 17 ani.

Proiectul de la Rosia Montana a generat numeroase nemultumiri atat din partea unora dintre localnicii din zona, cat si din partea unor organizatii ecologiste si chiar din partea membrilor Academiei Romane. Acestia sustin ca investitia ar avea un impact negativ asupra populatiei si a mediului inconjurator, dar si asupra vestigiilor arheologice din zona localitatii miniere.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.