Cei care cred ca solarul este o cale de a obtine un bronz de invidiat, fara efecte negative asupra sanatatii, se insala. In realitate, bronzarea artificiala implica riscuri mai mari decat cea naturala.

Pericol - "Nu recomand solarele. Ele pot provoca, in timp, cancer de piele", atentioneaza dr. Olga Simionescu, dermatolog la Spitalul Clinic Colentina. Ea spune ca numarul pacientelor tinere care prezinta modificari pigmentare sub forma unor pete maronii provocate de arsuri repetate este in crestere. Aceste modificari pot conduce la cancer. In Romania solarele au devenit accesibile publicului larg dupa 1990, si nu exista date statistice concludente care sa le asocieze cu un risc asupra sanatatii. Specialistii din SUA, unde practica este cu circa zece ani mai veche, au descoperit insa ca bronzarea artificiala este asociata cu o crestere cu 55% a riscului de a dezvolta melanom, cel mai agresiv tip de cancer de piele. Potrivit studiilor, pericolul este mai mare pentru persoanele care se expun radiatiilor la varste intre 20 si 30 de ani.

In Romania, riscul este cu atat mai mare cu cat bronzatul la solar nu mai este un lux. Costul unei sedinte la un salon de cosmetica este de circa 10.000 lei pe minut. Pe langa pericolul de cancer, expunerea repetata la soare determina o imbatranire accelerata a pielii, care este ireversibila. Rezultatul? Pielea devine mai uscata si mai ridata decat ar trebui sa fie.

Cum depistam cancerul de piele?

Semne Prezenta pe piele a unui semn maro sau negru, ce depaseste diametrul unui creion, este un semnal de alarma, mai ales daca isi modifica forma sau creste. In plus, trebuie sa fim atenti la orice schimbare in aspectul alunitelor, al excrescentelor sau la ranile care nu se vindeca. Medicul trebuie consultat imediat, deoarece melanomul se raspandeste foarte repede. Cancerul nu este, decat rar, dureros. La barbati, apare cel mai des pe gat, umeri sau spate, in timp ce la femei pe brate sau picioare. Cremele de protectie solara nu diminueaza riscul de melanom.


Despre autor:

Compact

Sursa: Compact


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.