Aproape jumatate dintre secretarii primariilor, in special cei din mediul rural, n-au studii juridice, desi chiar ei dau verdictul daca o hotarire de consiliu e legala sau nu.

Aproximativ 45% dintre secretarii primariilor, in special din mediul rural, risca sa-si piarda functiile din cauza ca nu au studii de drept, cerute de lege. "Exista o problema la nivel national. Au termen pina in 2009 sa-si definitiveze studiile, daca nu, vor fi inlocuiti", ne-a declarat Mircea Nicu Toader, secretar de stat in cadrul Ministerului Administratiei si Internelor. Conform Legii nr. 161/2003, secretarii primariilor "sint obligati ca in termen de sase ani sa absolveasca o forma de invatamint superior de lunga durata in specialitatea juridica sau administratie publica, in caz contrar sint eliberati din functie". Numai ca autoritatile se hotarasc greu sa puna legea in aplicare. "Eu am sesizat anul trecut, in decembrie, cind am trimis o circulara la toate primariile din judet. Am cerut ca toti secretarii care nu au studii juridice sa inceapa sa faca studii. I-am anuntat ca mai au timp pina in anul 2009, iar cei care nu se vor conforma vor fi schimbati", sustine Lefter Chirica, prefectul judetului Tulcea.

Aprobari care nu respecta legea

In judetul Covasna, doar 30% dintre secretarii primariilor au studii juridice. "Nu stiu ce o sa facem. E o problema, pentru ca ei reprezinta legea in primarie. Au fost hotariri de consiliu aprobate, cu privire la concesionari de terenuri si cladiri, in tot judetul, care nu respectau legea. Avem noroc ca orice hotarire data de o primarie este luata la puricat de biroul juridic al prefecturii", ne-a declarat Ioan Ursache, subprefectul de Covasna. Potrivit acestuia, au fost multe hotariri cu privire la numirile pe posturi in primarii care nu respectau legea.

Juristii nu vor sa se mute la tara

In judetul Tulcea, mai mult de jumatate dintre secretarii primariilor, majoritatea din mediul rural, nu au studii in domeniu sau studii superioare. "Comunele Baia si Smirdan sint doar doua exemple de zone unde sint probleme. Sper ca vor face cursuri de specialitate, altfel vor fi schimbati. Tot judetul este monitorizat", ne-a declarat Lefter Chirica. Si in judetul Timis situatia este asemanatoare. Doar o treime dintre cei care decid daca o hotarire de consiliu respecta legea au studii in domeniu. "Schimbarea lor este dificila, pentru ca sint greu de gasit inlocuitori in mediul rural, iar juristii de la oras nici nu concep sa munceasca la tara", sustine Ovidiu Draganescu, prefectul judetului Timis. Nici in judetul Bacau situatia nu e mai buna: 30% dintre secretari nu au studii de profil.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.