Este de la sine inteles ca bunurile mobile sau imobile aflate in proprietate reflecta sugestiv gradul de bunastare al unei gospodarii.

Astfel, un studiu realizat recent de Institutul National de Statistica arata ca marea majoritatea a gospodariilor detin in proprietate locuinta in care traiesc, dar foarte putine gospodarii poseda o a doua locuinta sau o casa de vacanta (3%). Totodata, actiuni sau obligatiuni detin 2,9% dintre gospodarii. Pe ansamblu, gospodariile au in proprietate diferite categorii de terenuri: gradina sau vie (42,7%), teren agricol sau padure (33,2%), teren intravilan de constructie (5,9%); ponderile acestor categorii de terenuri se dubleaza in mediul rural.

Doar 63% dintre gospodarii au masina de spalat

Proportia gospodariilor conduse de patroni care detin o a doua locuinta sau casa de vacanta, precum si actiuni sau obligatiuni, este mai mare comparativ cu toate celelalte categorii de gospodarii. Majoritatea agricultorilor, in mod firesc, au gradina sau vie (85%) sau teren agricol (76%). Gospodariile de pensionari, alaturi de cele de agricultori si salariati, detin cea mai mare pondere a locuintelor proprietate personala (peste 92%). Din analiza inzestrarii cu unele bunuri de folosinta indelungata se constata ca 96% dintre gospodarii au televizor (alb-negru sau color), 94% au aragaz, 90,5% au frigider si 63% au masina de spalat.

Mediul rural nu a vazut cuptor cu microunde

Pe medii rezidentiale, diferente semnificative se inregistreaza si in ceea ce priveste bunurile de folosinta indelungata utilizate pentru activitatile casnice: frigider au 97,3% din gospodariile din urban (fata de 81,5% in rural), masina de spalat au 80,9% din gospodariile din urban (fata de doar 39,7% in rural), iar aspirator de praf au 67,7% din gospodariile urbane (fata de 20,2% cat au cele rurale). Cuptorul cu microunde se afla in dotarea a 11,9% din gospodariile urbane, dar este foarte rar intalnit in mediul rural (1,8%). Aceleasi diferente mari intre medii se observa si in cazul dotarii gospodariilor cu bunuri de folosinta indelungata cu grad ridicat de tehnicitate: computer, combina muzicala, telefon mobil etc.

30% dintre familiile urbane detin autoturism

In privinta detinerii de autoturisme, 30,7% din gospodariile din mediul urban poseda cel putin un autoturism, aproape dublul ponderii gospodariilor din mediul rural (17,3%). Gospodariile de lucratori pe cont propriu se situeaza mult peste media pe tara in ceea ce priveste dotarea cu unele bunuri de folosinta indelungata.

De mentionat ca majoritatea acestor gospodarii (83,2%) detin cel putin un autoturism, 8 din 10 au telefon mobil, 6 din 10 au computer si 3 din 10 au video etc. Dintre gospodariile care detin computer, aproximativ 40% sunt conectate la Internet, media pe tara a gospodariilor cu acces la Internet fiind depasita de gospodariile de lucratori pe cont propriu (45,3%) si de salariati (41,5%). Doar aproximativ 6% dintre gospodariile care au acces la Internet se afla in mediul rural.

Ce isi doreste romanul

In anul 2005, ponderea gospodariilor care intentionau sa achizitioneze diferite bunuri de folosinta indelungata a continuat sa fie relativ mica, in comparatie cu anul precedent scazand putin (6,4% fata de 7,0% in 2004). Intentiile de cumparare vizeaza atat bunurile durabile care asigura confortul vietii cotidiene, cat si accesibilitatea la informatii: din 10.000 de gospodarii 130 isi doresc o masina de spalat automata, 129 un computer, 92 un autoturism, 91 o combina frigorifica, 76 televizor color, 75 un cuptor cu microunde sau un aragaz si 71 un telefon mobil.

Intentii de a cumpara diferite bunuri durabile in perioada iulie-septembrie 2005 s-au manifestat la toate categoriile de gospodarii, dar mai ales la cele de lucratori pe cont propriu si salariati, care, de altfel, dispun si de resurse banesti mai consistente. Preferintele gospodariilor de lucratori pe cont propriu si salariatilor se indreapta in principal catre computere, autoturisme, combine frigorifice, masini automate de spalat rufe cu program, cuptoare cu microunde.

Pentru agricultori cele mai dorite produse sunt masinile automate de spalat rufe cu program, telefoanele mobile, aragazurile, televizoarele color, computerele si autoturismele.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.