Cazul “traficantii de capsunari” ia amploare. Mii de romani care au lucrat in Spania si au fost rechemati la munca reclama disparitia contractelor nominale trimise de angajatorii iberici

In plangerile inregistrate atat la Oficiul pentru Migratia Fortei de Munca, cat si la DMS, fostii muncitori romani pe plantatiile spaniole sustin ca li se percep sume cuprinse intre 300 si 500 de euro pentru a intra in posesia contractului, desi acesta este trimis gratuit. De cele mai multe ori insa documentul nu ajunge la ei, acesta fiind falsificat si utilizat pentru a trimite alte persoane la munca in Spania.

"Numarul reclamatiilor e ingrijorator. Mai ingrijorator este insa faptul ca, in cazul in care aceste reclamatii se dovedesc reale, atunci imigratia ilegala si prejudicierea lucratorilor romani ar fi favorizate chiar de cei responsabili in a lua masuri de prevenire si combatere a acestui fenomen", a declarat, pentru Mediafax, secretarul de stat Daniela Andreescu, seful Departamentului pentru Munca in Strainatate.

"Un muncitor roman care a lucrat in trecut la angajatorul spaniol are sansa sa obtina un nou contract daca angajatorul a fost multumit de prestatia sa. Numai ca acele contracte, in loc sa ajunga la Ambasada Spaniei si apoi la Oficiu, pentru ca noi sa le transmitem gratuit catre beneficiari, ajung la diferite persoane care, in loc sa le inmaneze, le percep intre 300 si 500 de euro doar asa, ca sa-l "rezolve" pe om. Iar ca sa va dati seama de proportiile acestei escrocherii, numai anul trecut am inregistrat la Oficiu peste 1.700 de astfel de plangeri din partea oamenilor", au declarat surse din cadrul OMFM.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.