Rastul, primul sat inundat de apele Dunarii, dupa ruperea digului de la Catane, este cel mai afectat si este necesara stramutarea lui intr-un loc mai inalt unde nu mai poate ajunge Dunarea.

Partea juridica a stramutarii nu a fost rezolvata inca, deoarece proprietarii terenurilor unde se va construi noul sat nu au semnat procesele-verbale. Pana in acest moment nu au fost semnate decat procesele-verbale ale sinistratilor prin care isi dau acordul pentru stramutare. Autoritatile doljene au reusit sa ajunga la un consens privind suprafata de teren atribuita fiecarui sinistrat pe langa noua casa din noul Rast. S-a stabilit suprafata detinuta in vechiul Rast de fiecare gospodarie si tot atat se va atribui fiecarei gospodari in noul sat.

"Cei de la cadastru au stabilit pamantul pe care l-a avut fiecare gospodarie in Rast si se va merge, in general pe aceasta suprafata. Partea de vest a fost deja trasata in ceea ce priveste loturile si strazile si urmeaza partea de est", a spus Dumitru Cernatescu, arhitectul-sef al judetului Dolj. S-a clarificat si problema hranei sinistratilor, care au primit cartele colorate in galben si roz, functie de situatia fiecaruia. "Armata si-a retras bucatarii care vor fi inlocuiti de opt cetateni din comuna, carora li s-au facut analizele medicale. Pentru a usura munca acestor oameni care nu au mai gatit niciodata intr-o bucatarie mobila, am schimbat cartelele si i-am impartit pe sinistrati in doua categorii. Cei carora le-a cazut casa au cartela galbena si primesc hrana calda. Cei care au casele doar avariate si pot sa isi gateasca acolo mancarea au cartela roz si primesc hrana rece", a declarat Silisteanu, primarul din Rast.

Apa acumulata in case este scoasa cu o motopompa care functioneaza continuu, pentru a se putea usura munca oamenilor de recuperare a bunurilor ce se mai pot recupera de aici. "Motopompa adusa scoate apa, dar nu si in locul cel mai de jos al satului, la o intersectie importanta, unde se vede locul ca o balta. Cred ca asa va ramane mult timp de acum incolo. Noi avem noroc ca o putem folosi, nu ca cei de la Carna care au pompa, dar nu au conductele necesare pentru a scoate apa in afara vetrei satului", spune un localnic care venise sa mai ia ce mai poate de aici. Discutand cu seful ISU Dolj, lct. Liviu Raducanu a declarat acelasi lucru. "Distanta dintre centrul comunei, acolo unde este inundat, si incinta este foarte mare, iar pompa nu putea ajunge sa deverseze apa din sat. Nu aveam decat 40 de metri de conducta si am facut o gramada de hartii si cereri prin care am cerut bani sa cumparam 200 de metri de teava. Am primit 120 de milioane de la CJ Dolj pentru a achizitiona conducta".

Macesu de Jos a primit alimente stricate

Directia de Sanatate Publica Dolj a descoperit cateva sute de kilograme de alimente stricate in Primaria Macesu de Jos. Printre pateuri, conserve, ulei, malai, orez, paste fainoase, aduse de la Bailesti au gasit fructe si legume care erau pe jumatate stricate. Primarul de aici da vina pe cei de la depozitul din Bailesti care asa le-ar fi trimis.

"Noi am primit alimentele cu o zi inainte de a veni inspectorii in control. In dimineata urmatoare, cand au venit inspectorii de la Directia de Sanatate Publica, am gasit legumele si fructele deja stricate. Castravetii erau moi si a trebuit sa-i aruncam pe toti. Nu aveau cum sa se strice de seara pana a doua zi dimineata. Asa au venit din Bailesti", a spus primarul Florea Cone. Sinistratii din cele 34 de case prabusite vor sa fie stramutati intr-un loc mai inalt unde sa nu mai ajunga apa. Autoritatile vor sa reconstruiasca altele la intrarea in sat, dinspre Nedeia, unde sunt pregatite trei hectare pentru 60 de loturi. Problema este ca aceste terenuri apartin oamenilor si trebuie discutat cu ei. Sunt sinistrati cazati in spitalul dezafectat de acolo, in gradinita si ar mai fi o solutie si cazarea sinistratilor in cele opt garsoniere ale IAS Macesu care apartin pesedistei Maria Lili Schutz, cea care a avut in zona si lacul Dunareni.

Primarul din Macesu de Sus, cercetat pentru ca a ascuns o parte din ajutoare

Consilierii locali ai opozitiei din comuna Macesu de Sus au depus plangere penala la Parchetul de pe langa Judecatoria Segarcea impotriva primarului democrat Gheorghe Bece. Deoarece cred ca acesta a furat o parte din ajutoarele destinate celor peste 1.000 de sinistrati din comuna alaturata, Macesu de Jos. Acestia spun ca au fost aduse conserve, haine de piele, sampon, cafea, suc si 400 de perechi de bocanci militari, iar primarul cu ai lui le-au triat si le-au dosit, nu se stie unde, iar la oameni au dat doar 60 de perechi de bocanci. Primarul, Gheorghe Bece, spune ca s-au intors sinistratii de la rude si nu s-au ajuns ajutoarele de asta sunt nemultumiti. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a constituit o comisie care sa analizeze cazul. A spus ca nu poate spune nimic pana nu are raportul comisiei. "Dupa ce vor termina controlul, imi vor face un raport si atunci putem discuta", a declarat Nicolae Giugea.

Bechet ar putea fi redeschis in cinci zile

Din cele 60 de case din Bechetul Vechi afectate grav de Dunare, doar pentru 20 va fi luata in discutie stramutarea de catre autoritatile locale, deoarece acestia au fost de acord cu stramutarea ceilalti 40 nu. "Sunt 20 de solicitari de stramutare primite la primarie pe care le vom lua in discutie la urmatoarea sedinta a consiliului local. Avem 10 hectare disponibile. Pe ceilalti nu-i pot obliga sa se mute de acolo, pentru ca au facut investitii in gospodarii. Va fi insa o prioritate pentru noi refacerea digurilor", a spus Constantin Oclei, primarul Bechetului.

Primaria Bechet, pentru a redeschide portul de acolo, a terminat toate pregatirile pentru a se incepe lucrarile de refacere a DN 55 si spera ca in cinci zile acesta sa fie functionabil. "A trebuit sa asiguram spatii de cazare pentru cei care vor lucra pentru refacerea DN 55 si sa asiguram circulatia vehiculelor si utilajelor cu care se va lucra pe varianta ocolitoare din Bechetul Vechi. Speram ca in cinci zile portul sa fie redeschis, depinde de constructor cum reface drumul", a spus primarul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.