Incepand cu data de 1 octombrie 2006, toate vehiculele de transport marfa cu masa maxima autorizata de peste 3,5 tone si cele de transport persoane cu mai mult de 9 locuri trebuie sa fie dotate cu tahografe si limitatoare de viteza.

Prevederea este cuprinsa in Legea 102/2006 de aprobare a OUG 109/2005. Aceasta reprezinta o ultima etapa introdusa in Romania pentru marirea sigurantei rutiere pe drumurile publice, in momentul de fata legislatia romaneasca respectand in totalitate directivele si regulamentele europene.

In prima faza, dotarea cu tahografe si limitatoare de viteza este cea care s-a facut de fabricant la momentul omologarii. In faza a doua au fost dotate cu tahografe si limitatoare de viteza vehiculele din categoriile M2, N2, M3 si N3 ce efectuau transport international de marfuri si persoane.

Urmatoarea etapa a fost cea in care s-a introdus, prin OMTCT 2132/2005, obligativitatea dotarii cu tahograf si limitator de viteza a vehiculelor din categoriile de mai sus la omologarea acestora in vederea primei inmatriculari in Romania.

Ca urmare a intrarii in vigoare de la 01.10.2006 a noii reglementari, se mareste siguranta rutiera pe drumurile publice din Romania in conditiile in care practic nici un vehicul de transport marfa de peste 3,5 tone ori transport persoane cu mai mult de 9 locuri nu va mai putea sa circule cu o viteza mai mare de 90 km/h (transport marfa), respectiv 100 km/h (transport persoane). De la dotarea cu tahografe sunt exceptate, conform normelor AETR, cateva categorii de vehicule, printre care vehiculele utilizate de fortele armate, apararea civila, pompieri sau de fortele competente pentru mentinerea ordinii publice, direct sau sub supravegherea acestora, cele care sunt utilizate pentru operatii de salvare sau cele cu sarcini medicale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.