Painea este utilizata pentru efectul analgezic pe care il are. Pe lovitura dureroasa sau intepatura de insecta se aplica o felie de paine stropita bine cu otet si presarata cu bicarbonat de sodiu. Pentru eliminarea durerilor lombare se aplica pe zona bolnava paine fierbinte proaspat coapta si taiata pe orizontala in doua straturi. Tot pentru reducerea durerilor lombare si sciatice se foloseste cu mare succes aluatul dospit din faina de secara. Aluatul se unge pe o bucata de hartie groasa si se aplica pe locul bolnav.

Pentru hematom, furunculoza si alte afectiuni inflamatorii, specialistii recomanda faina de grau, ovaz sau de secara amestecata cu miere de albine si un ou crud sau o lingurita de sare. Aluatul obtinut se aplica pe locul bolnav si se schimba zilnic. Virtutile terapeutice ale bobului de grau ii indreptatesc pe specialisti sa considere painea un aliment bogat in vitamine, folosit nu doar pentru potolirea foamei, ci si pentru calmarea durerilor reumatice. Disconfortul cauzat de inflamarea articulatiilor poate fi eliminat prin impaturirea locului dureros intr-un tifon pe care s-au asezat in prealabil felii de paine de secara inmuiate in apa calduta.