Inspectia Muncii a aplicat amenzi in valoare totala de 3.789.150 RON ca urmare a unei recente actiuni de control pentru identificarea cazurilor de munca fara forme legale de angajare si verificarea modului in care se respecta legislatia privind securitatea si sanatatea in munca, potrivit Rompres.

Pentru nerespectarea legislatiei muncii au fost sanctionati 521 de angajatori cu 1.826.500 RON, din care 1.527.600 RON au reprezentat amenzi pentru munca fara forme legale. In domeniul securitatii si sanatatii in munca au fost sanctionati 815 operatori economici cu 1.962.650 RON.

S-au constatat 1.694 deficiente privind aplicarea legislatiei din domeniul relatiilor de munca, frecvente fiind: neintocmirea in forma scrisa a contractelor individuale de munca, nerespectarea termenului legal de inregistrare a contractelor la inspectorate, prestarea muncii de catre tineri mai mult de 6 ore/zi, lipsa foilor colective de prezenta pentru evidentierea orelor de munca prestate de fiecare salariat, utilizarea de catre angajator a muncii de noapte si neacordarea sporului pentru orele prestate pe timpul noptii, lipsa evidentei orelor suplimentare din foile colective de prezenta.

S-au depistat angajatori care nu informau in prealabil angajatii despre clauzele din contractele individuale, iar in unele unitati procedura de negociere a contractului colectiv nu era initiata. Au fost situatii in care s-a constatat existenta unui pericol iminent de accidentare si prin urmare, s-a dispus sistarea intregii activitati pentru doua societatii comerciale. De asemenea, s-a oprit activitatea la locul de munca in 13 cazuri si a fost sistata folosirea a 41 de echipamente tehnice. Campania de control in constructii a urmarit asigurarea unor conditii normale de lucru in domeniu si reducerea numarului de persoane care desfasoara activitate fara forme legale de angajare.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.