Romania este in continuare considerata o tara de tranzit pentru straini.

Aproximativ 60.000 de straini sint inregistrati in Romania, conform datelor oficiale furnizate de Autoritatea Nationala pentru Straini, pe baza statisticilor efectuate anul trecut.

Dintre acestia, peste 70% sint inregistrati cu sedere temporara, iar 19% invata sau se formeaza profesional. Dintre cei care se afla doar temporar in tara, moldovenii sint cei mai numerosi - 8.443, urmati de turci - 5.167, si de chinezi - aproximativ 3.800. Moldovenii conduc si in topul strainilor aflati la studii, reprezentind peste jumatate dintre cei 11.000 de straini. Cei mai multi straini locuiesc in Bucuresti. Pe locul doi in preferintele privind resedinta se afla judetul Timis, unde locuiesc 6.400 dintre ei, iar pe locul trei este judetul Ilfov - ales de aproximativ 5.000 de straini.

Turcii se inghesuie sa munceasca

3.135 de persoane au ales Romania ca destinatie pentru a gasi un loc de munca, dintre care 1.300 sint turci. Acestia sint urmati in top de chinezi - in numar de 375, si de moldoveni - 339. Cetatenii din statele UE nu se inghesuie sa munceasca aici, reprezentarea lor la Autoritatea Nationala pentru Straini fiind de 517 persoane. Dintre acestia, cei mai numerosi sint francezii - 126.

Numarul mic al strainilor care aleg sa munceasca aici este explicat de unul dintre autorii studiului "Necunoscutii de linga noi", care trateaza fenomenul migrationist din Romania. "Cea mai grava problema este faptul ca Romania nu are o politica clara de atragere si 'exploatare>> a fortei de munca", sustine Marian Chiriac, coautor al studiului mentionat. Tot el da drept exemplu un patron de firma din Bacau care ar dori sa aduca muncitori chinezi, dar nu are suficiente pirghii legislative.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.