Potrivit lui Eric Rosenthal, conditiile in care traiesc copiii cu handicap sunt "ca la Auschwitz"

Un raport al organizatiei pentru drepturile omului Mental Disability Rights privind situatia unor minori cu disabilitati din Romania face inconjurul presei internationale de astazi.
Raportul scoate la iveala faptul ca mii de copii cu handicap ar fi inchisi in continuare in institutii de pshiatrie din Romania si ar fi tinuti in conditii mizere. in replica, autoritatile romane in domeniu, sustin ca raportul nu ar mai fi de actualitate.

Tablou sumbru

Raportul organizatiei internationale pentru drepturile persoanelor cu dizabilitati prezinta un tablou sumbru: copii scheletici tinuti in conditii mizere, imobilizati in paturi de spital, cu mainile si picioarele contorsionate. Organizatia Mental Disability Rights spune ca unii minori nu cantareau mai mult de 13 kilograme.

"Copiii aratau ca la Auschwitz", spune seful organizatiei, Eric Rosenthal, citat azi de cotidianul New York Times. in raport se mai afirma ca o parte din minorii, cateva zeci in total, nu ar avea acte de identitate si s-ar gasi izolati in institutii pentru adulti. Raportul a fost facut in urma mai multor vizite anul trecut si la inceputul acestui an in special la Timisoara si Braila.

Raportul nu mai e de actualitate, sustin autoritatile

Autoritatile sustin insa ca situatia s-ar fi schimbat radical intre timp, cel putin la Braila, unde in urma cu un an a izbucnit un adevarat scandal legat de conditiile in care mai multi copiii erau tinuti in conditii inumane la unul dintre spitalele din oras.

Seful Autoritatii Nationale pentru protectia copilului, Bogdan Panait, spune ca in prezent, copiii descrisi in raport nu ar mai putea fi recunoscuti:

"Imaginile care sunt pe coperta raportului si in interiorul raportului, nu mai sunt de actualitate. Ele au fost facute in anul 2004, si drept dovada, se poate merge la Braila si se pot vedea aceste lucruri. Copiii au fost scosi din acea sectie de spital incepand cu vara anului 2005 si in momentul de fata primesc o ingrijire corespunzatoare in centrele de plasament din cadrul directiei de protectie sociala si asistenta copilului din Braila. Sunt voluntari care lucreaza cu ei, avem parteneriate cu organizatii neguvernamentale si aspectul lor se deosebeste absolut radical fata de ceea ce este prezentat in raport".

Seful Autoritatii pentru Protectia Copilului, Bogdan Panait spune ca in privinta celorlalte cazuri semnalate in raport, de la Timisoara, Siret si Podriga va declansa impreuna cu Ministerul Sanatatii o serie de controale, pentru a se verifica afirmatiile facute in raport.

Organizatia Salvati Copiii confirma ca la Braila situatia s-ar fi imbunatatit. in plus, si la maternitatea din Timisoara - unde raportul sustine ca ar fi fost tinuti mai multi minori abandonati intr-o stare de salbaticie aproape completa - s-ar fi schimbat intre timp, sustine reprezentantul organizatiei neguvernamentale, Miralena Mamina.

"Ce va spune este ca presedinta filialei noastre de la Galati, spune ca a vazut anul trecut niste copii luati din acel spital psihiatric, dar erau deja intr-un centru mai mic de primire, insa urmele vietii de acolo se vedeau inca pe ei. ingrijirea se pare ca se imbunatatise, fiind un numar mai mic de copii si o persoana la zece copii, ceva ceva se imbunatatise, insa, intr-adevar fusesera acolo si aratau, nu stiu daca exact ca in fotografia pe care am vazut-o pe internet sau altfel, dar oricum foarte rau".

Situatia copiilor cu handicap abandonati in spitale este dramatica: in prezent, statul se ocupa de nu mai putin de 4000 de astfel de minori.

Legea privind adoptiile prevede ca niciun copil sub 3 ani nu mai poate fi institutionalizat, in afara cazurilor in care are probleme de sanatate grave. seful Oficiului National pentru Adoptii, Theodora Bertzi, spune ca majoritatea minorilor cu dizabilitati ajung in centre speciale de recuperare si doar foarte putini in grija asistentilor maternali, in ciuda faptului ca acestia ar primi un spor de 15 la suta daca s-ar ingriji de cazurile speciale. Totusi, vechi centre de plasament ca in perioada de dinainte de 1989 nu mai exista, spune Theodora Bertzi.

"Nu mai exista in Romania centre rezidentiale care sa aiba multi copii. Exista case de tip familial, pentru copilul cu handicap, pentru care se face si recuperare. Sunt case de tip familial in care copiii sunt ingrijiti de persoane specializate in a recupera copilul cu dizabilitati. in niciun caz nu mai putem sa facem acum referire la fostele centre".

Seful Oficiului National pentru Adoptii, Theodora Bertzi, mai spune ca in rezolvarea problemei copiilor cu handicap ar fi nevoie sa se implice si autoritatile locale, care nu par pentru moment sa fi constientizat gravitatea situatiei.

Raportul organizatiei Mental Disability Rights este dat publicitatii cu o saptamana inaintea raportului de monitorizare, in care Comisia Europeana va evalua indeplinirea de catre Romania a criteriilor de aderare, inclusiv a respectarii drepturilor omului. Organizatia pentru protectia drepturilor persoanelor cu dizabilitati cere de altfel Bruxellesului sa faca presiuni asupra autoritatilor romane sa rezolve toate cazurile de abuzuri legate de minorii cu handicap.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.