Duminica seara, un politist i-a suspendat permisul de conducere omului de afaceri Silviu Prigoana, deoarece acesta a fost depistat baut la volan. Conform unui comunicat de presa trimis la redactie, Prigoana avea "o alcoolemie usor peste limita legala", cauzata de "otetul din salata mare pe care o consumase domnul Prigoana".

Politistii sustin ca Prigoana avea o alcoolemie de 0,34 mg/l de alcool pur in aerul expirat. Pentru a vedea cit de mult influenteaza otetul dintr-o salata nivelul alcoolemiei din organism, "Cotidianul" a realizat un experiment in acest sens, cu asistenta politistilor de la Brigada Rutiera. "Cobai" s-au oferit sa fie doi reporteri cu gabarit diferit, factor de care depinde alcoolemia din singe: un barbat de 28 de ani, 1,84 m, 112 kilograme, si o femeie de 28 de ani, 1,65 m si 54 de kilograme.

O aberatie chimica

Citeste si:

Ieri, la prinz, intr-un restaurant din centrul Capitalei, am comandat cele mai mari salate din meniu, peste care am turnat otet in exces. Dupa 20 de minute, ne-am prezentat la Politia Rutiera Udriste, unde am solicitat sa fim testati cu etilotestul. Dupa sapte secunde de suflat neintrerupt in etilotest, am constatat ca nivelul alcoolului in aerul expirat a fost zero, la ambii reporteri.

"La o verificare cu etilotestul nu conteaza cantitatea de otet consumat. In etilotest iese la iveala doar alcoolul pur consumat de respectivul sofer", ne-a declarat comisarul-sef Mihai Agusoaie, de la Politia Rutiera. Acesta a adaugat ca invocarea otetului este imposibila si din punct de vedere chimic: "Otetul nu este un alcool, ci un acid provenit din fermentatia alcoolului".

De aceeasi parere a fost si medicul legist Valentin Gheorghiu, de la Institutul National de Medicina Legala: "Otetul dintr-o salata sau merele verzi nu au absolut nici o relevanta la o testare cu etilotestul sau la o analiza de singe. Alcoolemia depistata provine strict din alcoolul pur consumat".