In Romania exista aproximativ un milion de pacienti care sufera de aceasta afectiune

Cu toate progresele inregistrate de stiinta in ultimele doua decenii in ceea ce priveste astmul, cauzele fundamentale ale acestei afectiuni au ramas o necunoscuta. ''Totusi, s-a ajuns la concluzia ca declansarea astmului bronsic este data de o predispozitie genetica, dar si de factori externi precum: infectii respiratorii sau alergeni, cum ar fi praful, parul si saliva unor animale de casa, polen, iritanti'', dupa cum sustin specialistii.

Potrivit conf. univ. dr. Diana Dumitrascu, presedinte al Societatii Romane de Alergologie, in prezent, astmul bronsic poate fi complet tinut sub control daca este depistat, diagnosticat si tratat corect. La ora actuala, in Romania exista aproximativ un milion de pacienti care sufera de astm. ''Ceea ce ne ingrijoreaza in primul rand, insa, este faptul ca in tara noastra exista multe cazuri nediagnosticate sau subdiagnosticate. Mesajul pe care dorim sa il transmitem catre medicii practicieni si pacienti este unul foarte simplu. Daca in trecut manifestarile bolii erau putin controlate si generau o separare sociala a persoanelor astmatice, acum, orice pacient care sufera de astm bronsic, aflat sub tratament corect, are sansa sa traiasca o viata normala - de la activitati de rutina, pana la sport de performanta'', afirma prof. univ. dr. Ion Paul Stoicescu, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Boala poate imbraca diverse grade de severitate. Atunci cand este intr-o forma usoara, se poate manifesta prin crize rare, de mica intensitate si care pot trece de la sine, dar daca boala este mai severa, simptomele pot sa apara frecvent, iar pacientul
prezinta ''limitari'' in viata de zi cu zi.

Diagnosticul se pune pe baza manifestarilor clinice, a istoricului sugestiv si a rezultatului spirometriei - masurarea capacitatii respiratorii. Spirometria este un examen esential pentru diagnostic, pentru stabilirea severitatii bolii si pentru urmarirea evolutiei sub tratament.

Datele recente despre evolutia prevalentei astmului sunt alarmante, aceasta crescand cu 60% la fiecare 10 ani. La nivel global, mortalitatea cauzata de aceasta afectiune inregistreaza o tendinta ascendenta, in special la persoanele de peste 45 de ani. Totodata, 40% dintre decese survin la astmaticii de peste 75 de ani.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.