Vintoarea de la Balc-Bihor a dezvluit noi aspecte legate de Ion iriac i de fiul su. Legalitatea permiselor de vintoare i de arm ale celor doi e pus sub semnul intrebrii de autoritile romane.

Ion Alexandru iriac va fi cercetat de Inspectoratul General al Poliiei pentru folosirea armei cu inclcarea Legii nr. 17/1996, privind regimul armelor i al muniiei, ne-a declarat purttorul de cuvint al instituiei, Ctlin Popescu. Avocatul familiei iriac, Nicolae Mindril, ne-a confirmat c iriac junior a participat la vintoare, activitate pentru care avea nevoie de permis, arm i muniie. El le-a avut pe toate, potrivit avocatului su, cu toate c legea nu i-o permite in situaia actual. Potrivit articolului 27 din legea menionat, "atunci cind titularul permisului de arm se afl in curs de urmrire penal sau de judecat, permisul de arm, impreun cu armele i muniiile sint ridicate de organele judiciare i predate Poliiei". Tot aici se subliniaz c, pin la finalizarea cercetrilor, autorizaia va fi suspendat. Reamintim c Ion Alexandru iriac este trimis in judecat pentru deinerea de droguri in vederea consumului, fapt pentru care poate primi pin la 5 ani de inchisoare. Subcomisarul Ctlin Popescu ne-a declarat c ancheta va demara ca urmare a articolelor din pres "i este normal s ne autosesizm. Pedeapsa pentru uz de arm fr drept este de la unu la cinci ani".
Mai singeros decit Ceauescu

Mcelul mistreilor de la Balc-Bihor doboar recordul lui Nicolae Ceauescu. 78 de mistrei este cea mai mare prad a dictatorului i a tovarilor si, cu 107 mai puini porci decit cei ucii de grupul lui iriac. Evenimentul s-a petrecut in 1985, pe Fondul de vintoare de la Boian-Clrai. Partida de vintoare organizat de Ion iriac prin Asociaiile sale Zimbrul i Wild Boar a ajuns subiect gras i pentru presa internaional. Uciderea celor 185 de mistrei a fost incriminat de specialiti din Ministerul Agriculturii, asociaii pentru protecia animalelor, fundaii etc.
Permisul, armele i muniia lui iriac jr. nu au fost reinute

Potrivit art. 27 din Legea nr. 17/1996, permisul, armele i muniia lui Ion iriac ar fi trebuit ridicate de organele judiciare i predate unitii de Poliie competente spre pstrare. Mai clar, procurorii care l-au anchetat pe fiul omului de afaceri erau obligai legal s fac acest lucru, iar lucrurile s fie trimise Serviciului de Arme i Muniie din cadrul Poliiei Capitalei. eful acestui serviciu, comisarul Constantin Grumezescu, nu a primit nici un act, glonte sau arm. "In mod normal, organele judiciare trebuiau s m solicite, dar nu au fcut-o. Este posibil s nu fie suspendat autorizaia", ne-a declarat comisarul Grumezescu. Ceea ce inseamn c firul duce la procurorii care au uitat s se achite de obligaii i probabil vor fi cercetai de superiorii lor.
Adrian Nstase are dou cuvinte: "no comment"

Imediat dup partida de vintoare de la Balc, ex-premierul Adrian Nstase a declarat c "a fost ceva remarcabil". Nu a intrat in amnunte. Ieri, cotidianul Evenimentul Zilei a publicat numrul mistreilor ucii de fostul premier: 23. Sursa este neoficial. Singurul care tie exact cii porci a impucat este Adrian Nstase. Consilierul su cu probleme de pres, Anca Alexandrescu, ne-a declarat c eful ei nu mai vrea s comenteze nici intr-un fel partida de vintoare.