Aproximativ 500 de preoti, calugari si credinciosi, unii dintre ei imbracati in costume populare, au participat la un mars de protest organizat de Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor.

Ei au protestat impotriva respingerii de catre autoritati a cererii Fondului Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei de retrocedare a 192.000 de hectare de padure.
In fruntea coloanei de manifestanti s-a aflat Arhiepiscopul Pimen, cel care este si presedintele fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei.

Pe drum, in spatele inaltului Pimen, s-a aflat fostul subprefect PSD al Sucevei, Mihai Grozavu, in prezent, seful de cabinet al senatorului PSD de Suceava, Octav Cozminca.

La marsul de protest a fost prezent si parohul din comuna Radaseni, preotul Rotaru, care a explicat de ce oamenii Bisericii au iesit in strada.

"E o avertizare pentru a ne obtine proprietatile si pentru a intretine bisericile, caci de la Ministerul Culturii nu mai primim nici un ban".

Unul dintre sucevenii care privea coloana de manifestanti nu este de acord ca preotii sa fie proprietari de padure.

"Nu e legal ce au facut ei. Biserica trebuie sa fie cu Biserica, cu sfintii, si padurile sa fie dirijate cum au fost. Pentru asta sint pregatite cadre pentru paduri. Fiecare cu meseriile lor", e de parere localnicul.

Vasile Lupu, fost deputat PNtCD in mandatul 1996-2000 si initiatorul Legii Fondului Funciar 1/2000, este in prezent avocatul Fondului Bisericesc si contesta autoritatea Regiei Nationale a Padurilor.

"Condamn, desfid toata aceasta propaganda impotriva Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, impotriva inaltului Pimen, impotriva Fondului Bisericesc Ortodox recunoscut de instantele judecatoresti si cu toata raspunderea afirm ca aceasta propaganda nu este fara interes."

"Este fiantata de RNP, o structura reziduala a regimului comunist, prima responsabila de dezastrul din padurile Romaniei", a spus Vasile Lupu.

Manifestantii aveau pancarde pe care scria: "Mafia lemnului, distrugerea padurilor!", "Am fost mintiti! Am fost jefuiti! Am fost inselati!" si "in Uniunea Europeana se poate intra cu mafia de partea ta?".

La sfarsitul actiunii de protest, preotii i-au inmanat o scrisoare prefectului Orest Onofrei, care este si presedintele Comisiei Judetene de Fond Funciar.

Prefectul de Suceava a spus ca, prin organizarea mitingului, membrii Fondului Bisericesc forteaza autoritatile sa dea o solutie ilegala.

Domnul Onofrei a declarat ca daca s-ar da cele 192.000 de hectare de padure solicitate atunci ar fi vorba despre cel mai mare act de coruptie din Romania.

Fondul Bisericesc Ortodox Roman al Bucovinei este persoana juridica de drept privat din care fac parte 25 de persoane de profesie preoti, silvicultori si juristi.

Fundatia condusa de Arhiepiscopul Pimen s-a infiintat in anul 2000 luand numele fundatiei care, pana la venirea comunistilor la putere, a avut in proprietate jumatate din suprafata impadurita a judetului Suceava.

Comisia Judeteana de Fond Funciar a respins cererile de retrocedare formulate de Fondul Bisericesc pe motiv ca o persoana juridica de drept privat nu poate fi urmasa unei persoane juridice de drept public.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.