Varsta pensionarii va creste gradual pana la finele anului 2014, pentru ca asa cere Uniunea Europeana. Aflati anul in care veti iesi la pensie si perioada de cotizare!
In cel mult noua ani, varsta de pensionare a romanilor va fi "indexata" treptat, pana va atinge nivelul din Uniunea Europeana. Practic, perioada de munca a salariatilor va creste cu cateva luni bune pe an, pana la atingerea varstei standard, de 60 de ani pentru femei si 65 de ani pentru barbati, in 2014. Din 2015, varsta de pensionare si stagiile de cotizare se vor stabiliza.

UE ar fi dorit o crestere mai rapida a varstei de pensionare, dar conditiile de munca din Romania ultimilor decenii au fost cu mult mai grele decat cele europene. Asa ca, oficialii UE au fost nevoiti sa accepte intervalul 2005-2014 pentru a ne alinia pensionarii la ai lor. Atentie insa: nu puteti iesi la pensie daca nu ati implinit macar stagiul minim de cotizare. In schimb, asiguratii care au stagiul complet de cotizare se pot pensiona mai devreme cu pana la cinci ani.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.