Peste 280 din cei 300 de romani cu IQ peste 132 au plecat sa lucreze in strainatate

Printre miile de organizatii de tot felul din Romania - de la Asociatia Femeilor Optimiste la Asociatia Amicii Statelor Unite - exista una care ii grupeaza pe cei mai inteligenti oameni din tara - Mensa. Povestea Mensa Romania incepe in 1991. Daniel Serbanica este cel care a pus bazele acestei organizatii. "Am auzit de Mensa prin anii '80. Le-am trimis o scrisoare si mi-au raspuns.

De atunci am tinut legatura cu cei din Marea Britanie. Prin '84, Securitatea a intrat pe fir si contactul cu cei din afara a devenit aproape imposibil. Mai dadeau drumul la corespondenta, o data la 6-7 luni, iar dupa cateva saptamani ma chemau la interogatoriu. Pana la urma si-au dat seama ca nu faceam nimic periculos", povesteste Daniel Serbanica. Inceputul a fost mai greu. "Pentru a ne putea inregistra ca organizatie, trebuiau sa existe 21 de membri. Dar, ca sa avem 21 de membri, era nevoie ca acestia sa treaca testul de inteligenta Mensa. Nu puteau sa dea testul, pentru ca in tara nu avea cine sa supervizeze examinarea. Pana la urma, am reusit sa trecem de toate obstacolele. Apoi, a urmat o perioada de popularizare a organizatiei si am ajuns, la sfarsitul anilor '90, sa avem 300 de membri", isi aduce aminte Daniel Serbanica. Admiterea in Mensa se face pe baza unui singur test de logica.

Candidatii trebuie sa raspunda la 36 de intrebari in 40 de minute. in functie de numarul de raspunsuri corecte se stabileste coeficientul de inteligenta. Pentru ca cineva sa fie admis in Mensa, acesta nu trebuie sa greseasca mai mult de 6 raspunsuri. Mensa constituie un fel de club al inteligentei. Membrii fac schimb de probleme de logica, se intalnesc la un sah sau bridge, discuta pe chat. Cu adevarat, problemele au inceput o data cu ridicarea obligativitatii vizelor. in 2004, Mensa Romania a ajuns aproape de desfiintare pentru ca a ramas fara membri. Organizatia a supravietuit doar in urma eforturilor lui Daniel Serbanica, care a continuat sa achite cotizatia lunara catre Londra. De ce s-a intamplat acest lucru? Pentru ca cei mai multi dintre inteligentii Romaniei au luat calea strainatatii. "Au plecat multi dintre cei care erau nucleul asociatiei, pierzand peste 280 de membri din cei 300.

Unii sunt acum informaticieni in Australia, ingineri in Marea Britanie sau medici in Belgia si Statele Unite. in Romania, aceasta organizatie nu este atat de cunoscuta. in alte parti insa daca esti membru Mensa esti privit altfel. Romanii care au emigrat si care faceau parte din Mensa si-au gasit mai usor un loc de munca. Acest lucru a contat", mai spune Daniel Serbanica. Mensa este o societate fondata in Marea Britanie in 1946 si are in prezent peste o suta de mii de membri, in mai bine de o suta de tari. Pe plan mondial, membrii Mensa provin din toate categoriile sociale - de la soferi de tir la profesori universitari cu doctorate multiple, de la pompieri la programatori si oameni de stiinta, de la oameni care traiesc din ajutor social, la multimilionari. Unul dintre cei mai cunoscuti membri Mensa este actrita americana Geena Davis.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.