De pe acum 2006 se arata a fi un an plin de pagube provocate de inundatii, alunecari de teren, lasand oameni fara case si obligand un guvern sa plateasca, inca o data, pagubele produse in lipsa unei constiinte a populatiei de a-si asigura bunurile.

Romania, la nivelul asigurarilor existente in prezent, este complet nepregatita in fata oricarei catastrofe naturale. Doar 15% din casele si bunurile romanilor sunt asigurate, in conditiile in care 85% din locuinte se afla in proprietate personala.

De anul viitor, romanii vor fi obligati sa isi asigure locuintele impotriva inundatiilor, cutremurelor si alunecarilor de teren, valoarea maxima garantata fiind de 20.000 euro/obiectiv. Practic, fiecare familie va trebui sa plateasca o prima anuala de 20 de euro prin care se asigura casa in fata inundatiilor, cutremurelor si a alunecarilor de teren, spun reprezentantii societatilor de asigurare. Prin stabilirea acestei prime se incearca acoperirea eventualelor pierderi ale societatilor din domeniu, care pana acum refuzau sa asigure casele cu bulina rosie sau pe cele construite in zone inundabile.

Locuintele in pericol de prabusire vor beneficia de anul viitor de protectie, dar valoarea lor de asigurare va fi stabilita tinandu-se cont de riscul mare pe care il prezinta si in nici un caz de pretul de piata. Chiar daca valoarea lor va fi stabilita ca fiind mai mare de 20.000 de euro, nici o societate nu va incheia o asigurare facultativa care sa acopere diferenta.

Astfel, o casa veche din centrul Capitalei, care acum este vanduta cu cateva sute de mii de euro, nu va beneficia decat de asigurarea obligatorie. in cazul producerii unui cutremur, daca aceste case se prabusesc, proprietarii vor fi despagubiti doar in limita valorii asigurate (care poate fi chiar mai mica de 20.000 de euro), deoarece firmele de asigurare nu vor sa-si asume riscuri prea mari. "Pana la sfarsitul lunii noiembrie am putea avea o lege a asigurarilor obligatorii pentru locuinte", a declarat,citat de Rompres, directorul general al Directiei Generale de reglementare din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Paul Mitroi.

Primul cutremur mare ne va costa 17 miliarde de dolari

Un proiect privind diminuarea riscului si pregatirea Romaniei pentru a preveni efectele este sustinut de Banca Mondiala, care a intocmit un studiu potrivit caruia un cutremur cu o intensitate mai ridicata poate genera, la nivelul intregii tari, pierderi de 17 miliarde de dolari. Asiguratorii spun ca, pe termen scurt, nu se vor putea acoperi toate pagubele, fiind nevoie de o anumita perioada de timp pentru acumularea unor sume care sa permita un nivel cat mai mare al despagubirii.

"Asa cum a spus ministrul Blaga, legea va trebui formulata astfel incat sa fie agreata de toti cei care participa la acest program, iar textul sa fie gata la mijlocul lui iulie, pentru a fi prezentat Guvernului dupa ce toate ministerele si toti factorii care contribuie la elaborarea lui se pun de acord. Urmeaza apoi ca Guvernul sa-l adopte intr-o forma si pe urma sa fie inaintat catre Parlament, pentru ca pana la sfarsitul lunii noiembrie, legea sa fie si promulgata", a mai aratat oficialul CSA.

Banca Mondiala va sustine proiectul

Potrivit programului de asigurare obligatorie a locuintelor, banii sunt virati catre reasigurare, printr-o companie romaneasca de reasigurare, care sa plaseze banii in strainatate si sa multiplice sursele financiare care ajuta la repararea pagubelor. La ora actuala, doar 13 societati sunt autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) sa practice asigurarea catastrofelor si sa participe la programul de reasigurare, urmand sa se constituie o societate pe actiuni - Compania de reasigurare impotriva dezastrelor.

CSA se implica in acest proiect sustinut de Banca Mondiala, doar pe parte de expertiza. Sunt o multime de alte elemente care tin de decizia factorilor politici si de politica fiscala pe care o adopta Guvernul, prin Ministerul de Finante, explica Mitroi. Exista o mare preocupare pentru felul in care se va reusi cuprinderea unui numar cat mai mare dintre cei care sunt obligati sa-si asigure locuintele, in aria de incasare efectiva. in acest moment, in Romania, exista peste 8 milioane locuinte in proprietate privata. Teoretic toti acesti proprietari de locuinte ar trebui sa plateasca aceasta prima de 20 de euro .

"La sumele vehiculate, primele de asigurare n-ar fi insuportabile financiar, dar, pe cale de consecinta, ceea ce s-ar strange anual in sistem - ceva in jurul unui miliard de euro - n-ar constitui mare lucru pentru infruntarea unui dezastru natural semnificativ", este de parere analistul Ilie serbanescu. O solutie ar fi ca statul sa se imprumute printr-un program al Bancii Mondiale si sa verse companiei de asigurare acesti bani pentru ca aceasta din urma sa poata negocia un program de reasigurare, care inseamna de fapt o suma de trei sute de milioane sau patru sute, pentru ca apoi sa primeasca mult mai multi bani.

In ceea ce priveste constructiile cu bulina rosie, cele care nu indeplinesc anumite standarde, cele care au fost construite in zone inundabile sau facute fara autorizatie, probabil ca se vor gasi pana la urma modalitati de asigurare, prin celelalte program incluse in proiectul cu Banca Mondiala, este de parere oficialul CSA.

"Cei care au construit cu autorizatie in zone care la ora actuala sunt expuse la inundatii sau la alunecari de teren nu sunt de vina. Trebui facute alte investitii colaterale pentru a diminua riscul", a conchis Mitroi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.