PNA a declanat ieri urmrirea penal fa de directorul magazinului Bucur Obor, Gelu Manea, i fa de Laureniu Postovaru, unul dintre acionarii principali i membru al Consiliului de Administraie la aceast societate, in dosarul SC Bucur Obor SA.

Cei doi sInt acuzai c au folosit documente falsificate pentru a ocupa funcii de conducere in SC Bucur Obor SA, poziie din care au reuit s obin controlul aproape total asupra societii, prin antaj i tranzacii ilegale de aciuni.

Potrivit PNA, Gelu Manea i Laureniu Postovaru stabileau datorii fictive pentru comercianii care deineau spaii in Bucur Obor, acetia fiind totodat i acionari in cadrul societii. Apoi, comercianii erau convocai in biroul directorului i erau ameninai cu evacuarea dac nu acceptau s vind toate aciunile pe care le deineau in schimbul tergerii datoriilor.

Ulterior, cei doi au reuit s pun mina i pe pachetul de 7,4% din aciuni aparinind Asociaiei PAS (format din comercianii-acionari), fr acordul proprietarilor, printr-o tranzacie bursier ilegal: aciunile nu puteau fi tranzacionate, pentru c erau depuse drept garanii pentru un credit bancar. In ciuda acestei suspendri, tranzacia a fost fcut, cu complicitatea Comisiei Naionale a Valorilor Mobiliare (CNVM). "In realizarea activitii infracionale, CNVM a ridicat pentru citeva zeci de minute suspendarea de la tranzacionare, scopul vdit fiind vinzarea pachetului de 7,4% din aciuni in favoarea invinuiilor", precizeaz un comunicat al PNA.

Manea i Postovaru au fost dai ieri in consemn la frontier. Urmtoarea audiere a fost fixat pentru data de 26 ianuarie.