Peste jumatate dintre subiectii intervievati in cadrul eurobarometrului rural pe anul 2005 considera ca, in cea mai mare masura, tatii pot avea grija de copii la fel de bine ca mamele.

Sondajul a fost realizat de Metro Media Transilvania, la solicitarea Fundatiei pentru o Societate Deschisa. In timp ce 51% dintre romani considera acest lucru, 46% cred ca tatii pot avea grija de copii la fel de bine ca mamele doar intr-o mica si foarte mica masura. O mama care lucreaza poate fi la fel de grijulie fata de copiii sai ca si una care nu lucreaza, apreciaza 79% dintre subiecti, in timp ce 27% cred ca acest lucru este posibil in mica sau foarte mica masura. Un copil prescolar probabil va suferi in mare masura daca mama sa lucreaza, apreciaza 49% dintre subiecti, in timp ce 45% cred contrariul. Numai 39% dintre cei intervievati considera ca o sotie care nu lucreaza este tot atat de realizata ca si una care are o slujba patita, in timp ce 53% dintre subiecti cred ca acest aspect este valabil in mica sau foarte mica masura. Pe de alta parte, 71% dintre romani considera ca cea mai buna modalitate ca o femeie sa fie independenta este sa aiba o slujba, in timp ce numai 20% cred ca o femeie se poate numi realizata din acest punct de vedere. Cel mai mare procent insa - 85% - dintre intervievati a optat pentru varianta ca ambii soti sa castige bani pentru intretinerea familiei, in timp ce numai 12% cred in acest aspect in mica sau foarte mica masura.

Femeile, mai stapane pe sine

Intr-o relatie, femeile isi pot controla mai bine emotiile decat barbatiti, cred 56% dintre subiecti, in timp ce 30% nu impartasesc aceasta opinie decat intr-o mica sau foarte mica masura. Un procent remarcabil - 66% - a optat pentru varianta potrivit careia barbatii sunt lideri politici mai buni decat femeile, in timp ce numai 27% cred acest lucru doar intr-o mica sau foarte mica masura. In acelasi timp, doar 27% dintre romani cred ca studiile universitare sunt mai importante pentru un baiat decat pentru o fata, in timp ce 63% cred in acest lucru intr-o mica sau foarte mica masura. Barbatii sunt preferati de 62% dintre subiecti ca fiind lideri in afaceri mai buni decat femeile, in timp ce 31% dintre cei chestionati apreciaza contrariul. Eurobarometrul a fost realizat in perioada 22 noiembrie-6 decembrie 2005 pe un esantion de 1.516 de persoane din mediul rural. Marja de eroare este de plus/minus 2,5%.
Daca, pana acum cativa ani, doar femeile aveau dreptul la concediu de maternitate pentru cresterea copiilor, noua legislatie permite acest lucru si barbatilor. Dupa un inceput timid, datorat prejudecatilor, numarul barbatilor care prefera sa stea acasa si sa-si trimita nevestele la munca creste de la o zi la alta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.