In ultimii cinci ani, numarul romanilor care s-au pensionat pe caz de boala s-a marit de patru ori.

"Sport national", asa numeste ministrul Muncii, Gheorghe Barbu, numarul suspect de mare al celor care s-au pensionat in ultimii ani. "Exista persoane care au iesit la pensie pe caz de boala pentru ca si-au aranjat dosarele cu medicii. Si nu e corect ca ei sa intre in sistemul public de pensii printr-o manevra neserioasa. Iar societatea tolereaza acest fenomen, ceea ce devine o forma de complicitate", a adaugat ministrul Muncii.

Numarul pensionarilor s-a marit cu 270%

Reprezentantii Casei Nationale de Pensii (CNPAS) sustin ca, din 2001 si pina in prezent, numarul celor care au iesit la pensie din cauza bolii a crescut cu 270%. La un control amanuntit, autoritatile au ajuns la concluzia ca, intr-un an, jumatate dintre cei care solicitau pensionarea erau bolnavi inchipuiti. "In 2005, din cele 3.000 de persoane care isi facusera dosare de pensionare, evaluate de Institutul National de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, jumatate au fost respinse", a spus Silvia Amarasteanu, directoarea institutului. Iar din cele apro-ximativ 2.000 de dosare ale celor pensionati deja, peste 10-15% nu erau justificate. In consecinta, persoanele respective au fost depensionate.

Presedintele CNPAS se plinge, dar nu ia masuri

Procedura de pensionare pe caz de boala presupune ca medicul specialist sa inainteze propunerea de pensionare a unui angajat catre CNPAS. Medicul expert al Casei Nationale accepta sau refuza propunerea, pe baza dosarului medical primit. Conform legii, pensionatii pe caz de boala trebuie sa se prezinte la cabinetele teritoriale ale CNPAS, pentru revizuire, o data sau de doua ori pe an. Insa cei care si-au aranjat dosarul de pensionare sar si peste aceste etape. "Normal ca respectivul medic nu va schimba diagnosticul daca el a primit bani buni in urma cu un an pentru a-i asigura omului o pensie pe caz de boala. Nici nu se mai pune problema de control in fapt", declara ministrul Barbu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.