Ultimele metode de a insela vigilenta profesorilor: cerneala invizibila, ultraviolete, ochelarii cu vibratii.

Fituicile au fost inlocuite cu telefoane mobile si hands free. Lucrarile redactate noaptea cu picioarele in apa rece au devenit search-uri pe Google, iar moda copy-paste este la mare trecere printre studentimea autohtona. Desi blameaza fenomenul, profesorii trec cu vederea vinovatii.

Tehnica si imaginatie

Studentii romani si-au adaptat tehnicile de copiat in functie de metodele de evaluare. Daca in ultimii ani profesorii au mizat pe grile si referate, examinatii au gasit repede solutia. "Am observat ca 25% dintre studenti se folosesc de download si de multe ori sint atit de ignoranti, incit nu stiu cine este autorul materialului. O colega profesoara a descoperit referate copiate in intregime din cartea ei. Cind i-a intrebat pe acestia de unde s-au documentat, ei s-au fisticit; nu le-a permis mai apoi accesul in examen", spune Liviu Papadima, decanul Facultatii de Litere din cadrul Universitatii din Bucuresti. In afara copy-paste-ului, fenomenul a ajuns la standarde inalte. Romanii folosesc pixul cu cerneala invizibila, care se vede numai in ultra-violete, iar solutia este data de capatul instrumentului, unde se afla un beculet cu o astfel de lumina. Mai fac furori ochelarii cu vibratii, care functioneaza pe acelasi sistem ca si hands-free-ul, rama lor fiind astfel conceputa incit apasa pe spatele urechii si emite vibratii foarte bine interceptate de ascultator. Exista insa si adeptii metodelor rudimentare, cum ar fi cursurile micsorate la xerox chiar si de opt ori, servitele, care sint subiectele gata facute de acasa sau "zgiriatul" foii cu o pasta goala.

De-a soarecele si pisica

Profesorii tin si ei pasul cu studentii, cautind metode inovative de a preveni fenomenul. Unii dintre ei refuza sa primeasca referate scrise la calculator, admitind faptul ca informatia, chiar si copiata, este macar citita prin scrierea de mina, iar altii, mai versati, in momentul in care citesc un referat si fragmente intregi nu se potrivesc cu "profilul" studentului, introduc respectivul pasaj in "cautare Google". Munca de detectiv in mediul universitar da cele mai multe roade in rindul profesorilor debutanti, care sint mai apropiati de mentalitatea studentilor, dar si mai dornici de afirmare. "Exista tentative de copiat in diferite grade, care sint descoperite cel mai des de asistentii universitari, mai vigilenti decit restul profesorilor. De curind, un student a fost prins cu o lucrare de laborator reprodusa si prezentata ca fiind compozitie proprie. A fost pus sa refaca laboratorul, nu numai lucrarea, iar nu de mult am propus exmatricularea unei studente care a fost prinsa cu fituici la examen", afirma Dumitru Oancea, decanul Facultatii de Chimie.

Sanctiuni blinde

Profesorii romani sint blinzi in sanctiuni, preferind avertismente sau scaderea notei la examen. Netaxati scapa cel mai adesea studentii care se "inspira" de pe Internet pentru a-si sustine lucrarile de seminar, gen de infractiune tolerata de profesori pentru ca este inofensiva sau greu de probat. In majoritatea cazurilor, dascalii inchid ochii la asemenea nereguli, pe motiv ca priveaza facultatea de bani, care provin in mare din taxele studentilor.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.