Tinerii care se casatoresc vor primi, de la 1 ianuarie 2007, un sprijin financiar reprezentand echivalentul in lei al sumei de 200 euro, cu conditia ca fiecare dintre soti sa fie la prima casatorie si sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania, potrivit unui proiect de lege adoptat miercuri de Executiv, informeaza Rompres

Prevederile legii privind acordarea unui sprijin financiar la constituirea familiei se vor aplica in cazul in care casatoria a fost incheiata la autoritatile locale competente de pe teritoriul Romaniei sau de pe teritoriul altor tari, in cazul in care casatoria a fost incheiata la misiunile diplomatice, la oficiile consulare ale Romaniei sau ale statului celuilalt sot, precum si in cazul in care casatoria a fost incheiata de catre comandantii de nave.

Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei (MMSSF) va monitoriza si va evalua aplicarea prevederilor legii. Primarii au obligatia de a comunica, trimestrial, directiilor de munca, solidaritate sociala si familie judetene datele privind numarul familiilor care au beneficiat de sprijin financiar, varsta si cetatenia sotilor, precum si sumele platite.

Potrivit datelor furnizate de MMSSF, vor putea beneficia de acest sprijin un numar de aproximativ 65.000 de familii. Necesarul de fonduri estimat pentru anul 2007 este de 50 milioane lei noi.

Sprijinul financiar se va acorda pe baza unei cereri, care va fi insotita de declaratiile pe propria raspundere a ambilor soti ca fiecare dintre ei se afla la prima casatorie. Cererea se depune in termen de 60 de zile de la data incheierii casatoriei, la sediul serviciului public comunitar local de evidenta a persoanelor al municipiului, sectorului municipiului Bucuresti, orasului sau comunei unde s-a incheiat casatoria sau unde are domiciliul sau resedinta unul dintre soti. in cazul unei casatorii incheiate la misiunile diplomatice sau oficiile consulare, termenul de 60 de zile curge de la data inscrierii sau transcrierii in registrele de stare civila a actelor pentru casatorie.

Primarul stabileste, prin dispozitie scrisa, in termen de cinci zile de la data inregistrarii cererii, dreptul la acordarea sprijinului financiar. Sprijinul financiar se acorda familiei solicitante in termen de 30 de zile de la data emiterii dispozitiei scrise a primarului, prin mandat postal sau in cont curent personal. Suma acordata nu se impoziteaza si nu se ia in considerare la stabilirea altor drepturi si obligatii.

Fondurile pentru plata sprijinului financiar acordat la constituirea familiei, precum si pentru cheltuielile cu transmiterea drepturilor se platesc prin bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor, respectiv ale sectoarelor municipiului Bucuresti, din transferurile de la bugetul de stat catre bugetele locale, prevazute cu aceasta destinatie in bugetul MMSSF.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.