Cu ajutorul noilor tehnologii, imaginea cartografica a teritoriului autohton, veche de 20 de ani, va aparea in format reactualizat peste doua luni

Batrinii cartografi s-au familiarizat mai greu cu munca digitala si isi amintesc cu placere de indeletnicirile lor anterioare. "Initial se lucra numai manual, cu tocul sau cu penita, pe baza hartilor vechi. Cautai material informativ cu paduri si aplicai padurile, cautai liniile de hotar si le aplicai. Apoi s-a trecut la scrierea aplicata, contururile si liniile se trasau tot cu mina, insa tot ce reprezenta scris se facea cu sablon si noi o aplicam", afirma Puni Paul, cartograf. Hartile erau mai apoi realizate prin gravare, "cind pe un geam se poza originalul de autor, iar cu niste daltite fabricate in Germania se grava pe el", completeaza Puni.

Resemnati la gindul ca tehnologia a acaparat metodele clasice, cartografii se multumesc sa reactualizeze hartile vechi, prin metodele bine cunoscute de ei, pentru ca "daca se modifica un teritoriu, e mai usor sa completezi harta veche decit sa o faci de la inceput", spune cartograful Costel Tuce.

In aer pentru o dunga

Pornind de la harta de baza a tarii, specialistii de la Centrul National de Geodezie, Cartografie, Fotogrametrie si Teledetectie (CNGCFT), numit in perioada comunista "fabrica de harti", vor pune la punct noua harta a Romaniei. "In 2005 s-a realizat survolarea intregii suprafete a tarii, iar imaginile sint acum prelucrate pentru ca, in doua luni, ea sa fie functionala si operationala pentru publicul larg. Pina la sfirsitul anului va fi gata si harta de risc si cea de hazard, deoarece este nevoie de ele ca instrument de decizie pentru luarea unor masuri de precautie, de pilda in cazul inundatiilor", afirma Ioan Stoian, director al CNGCFT din Bucuresti.

Lentila cu aripi

"Se zboara dupa anumite criterii in asa fel incit fotografia aceea sa aiba caracteristici metrice dupa un anumit proiect de zbor. Inovatia consta si in faptul ca aerofotografierea nu se mai face pe suport de celuloid, au aparut aparate care sa preia imagini digitale. Am avut si avioane ale Aviatiei Utilitare, iar acum colaboram fie cu Directia Topografica Militara, fie cu firme din afara", declara Stoian. O alta metoda folosita pentru crearea lor este teledetectia, care se realizeaza prin intermediul satelitilor.

"Click" pentru destinatie

Imbinarea clasicului cu noua tehnologie in studierea si reproducerea hartilor pare a fi varianta optima pentru specialisti, dar si pentru publicul larg. Navigarea pe Internet a cistigat teren in fata comercializarii hartilor in librarii, benzinarii sau alte spatii comerciale. Cu toate acestea, sint cartografi care, desi isi dezvolta afacerea pe Internet, fac o documentare riguroasa pe teren.

"Noi producem harti si ne ocupam in acelasi timp si de partea interactiva. Le realizam combinind mai multe tehnologii, dar verificarea detaliilor se face in teren, pentru ca trebuie sa verificam detalii, inclusiv pavajul strazilor, latimea lor. Aici ma refer la hartile de orase, cind se parcurge intregul oras, insa cind editam zonele montane folosim cel mai mult surse indirecte de informatie, precum hartile vechi", dezvolta Kuszalik Jozsef, cartograf, director al firmei de cartografie Micro Mapper din Cluj-Napoca.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.