Toata lumea stie cauzele clasice ale durerilor de cap, stresul sau mahmureala, dar mai exista cateva elemente surpriza:

Sexul!

Nu, nu este vorba de celebra fraza "Am o migrena, draga", ci de durerile de cap asociate activitatii sexuale. De fapt, acestea afecteaza mai mult barbatii decat femeile si sunt frecvente in cazul celor care sufera de migrene sau sunt hipertensivi. "Cel mai comun simpton este o durere surda la ceafa care se intensifica direct proportional cu excitatia sexuala", spune Anne MacGregor, director al Citz of London Migraine Clinic. Se pare ca are legatura cu contractiile musculare excesive ale gatului si capului. Unele persoane sunt cuprinse brusc de o durere de cap foarte grava in timpul orgasmului care poate dura pana la o jumatate de ora. Desi durerile de cap din timpul actului sexual au rar o alta cauza decat sexul, acestea pot fi rezultatul unei acumulari de sange in creier cunoscuta sub numele de atac hemoragic. Acesta apare mai ales la persoanele hipertensive sau la cei care au in familie cazuri de hipertensivi.

Boli intestinale

Hrana ar trebui sa fie digerata de corpul uman in maxim 24 de ore, aceasta fiind regula unui tranzit intestinal sanatos. In realitate, acest proces are loc in cel putin doua zile. "Natiunea britanica este foarte constipata", spune Irena Dumbrell, director al Body Peace, o clinica de medicina alternativa din Taplow, Berkshire. "Dietele constand in hrana procesata, bauturi nesanatoase, lipsa exercitiului fizic sunt cauzele bolii numite colon iritabil. Aceasta poate duce la o otravire lenta a organismului". Bolile intestinale cauzeaza unele dureri de cap. Intestinul poate fi detoxificat prin limitarea consumului de carne rosie la de doua ori pe saptamana, evitarea hranei excesive si bogate in grasimi, a condimentelor si a alcoolului. Se recomanda o dieta sanatoasa cu fructe, legume, salate pui si peste.

Folosirea incorecta a medicamentelor

Desi analgezicele luate timp de cateva zile, o data sau de doua ori pe saptamana pot fi foarte eficace, utilizarea excesiva a acestora poate avea efect opus. Singura modalitate de a stopa durerile de cap este renuntarea la analgezice.

Furia

Cercetatorii de la Scoala de medicina de la Universitatea din Saint Louis, Missouri au scos la iveala faptul ca furia poate provoca mai des dureri de cap decat depresia sau anxietatea. Asta nu inseamna ca trebuie sa ne interiorizam furia ci ca exista momente cand este bine ca aceasta sa nu fie lasata sa se manifeste. Se recomanda ca oamenii care au des tendinta de a se infuria sa priveasca lucrurile in tonuri de gri, in loc sa vada totul in alb si negru.

Pozitiile indolente

Pozitiile aplecate sau garbovite ale corpului pot provoca o presiune inutila asupra gatului si muschilor scalpului. Cantitatea de sange care iriga creierul se reduce. Se recomanda ca umerii sa fie tinuti in jos, coloana trebuie sa fie dreapta. In pozitia sezand, capul trebuie sa stea drept fara ca barbia sa iasa in afara iar partea de jos a spatelui trebuie sa fie lipita de spatarul scaunului.

Coaforul

Unele persoane sufera de dureri de cap dupa ce se intorc de la coafor sau frizer, unde li s-a spalat parul, pentru ca au tinut capul pe spate in chiuveta. Daca muschii gatului stau intr-o pozitie nefireasca se produce o defectiune mecanica. Durerea de cap se declanseaza mai tarziu in ziua respectiva sau chiar a doua zi asa ca multi nu-si dau seama de adevarata cauza a migrenei.

Timpul liber

Multe dureri de cap "din cauza timpului liber" apar la sfarsit de saptamana. Ele apar din cauza mai multor motive aparute in timpul saptamanii, stresul, lipsa somnului, mese neregulate, asociate cu factorii declansatori de relaxare dupa stres care apar in timpul liber. Unele persoane sufera de dureri de cap cauzate de faptul ca au dormit mai multe ore decat obisnuiesc sau pur si simplu pentru ca au lenevit in pat, pentru ca au baut mai putina cafea decat in mod obisnuit. Singura modalitate de a scapa de durerile de cap declansate de timpul liber este mentinerea rutinei din saptamana si zilele libere.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.