Primavara in Muntenia si Oltenia, nameti in judetele din nordul tarii

Daca ieri, in judetul Maramures, traficul rutier a fost mult ingreunat din cauza zapezii, existind si drumuri blocate, in Capitala oamenii se plimbau linistiti prin parcuri, bucurindu-se de o adevarata zi de primavara. Zilele urmatoare insa, vremea se va schimba, meteorologii avertizind ca, inca din aceasta seara, vremea va capata aspect de iarna in toata tara. Cea mai ridicata temperatura de ieri s-a inregistrat la Bucuresti, de +9 grade Celsius, iar cea mai coborita la Joseni (judetul Harghita) si Tirgu Secuiesc (judetul Covasna), de - 4 grade Celsius. A nins slab in Maramures, local in Transilvania (in nord si est) si izolat in Moldova (in centru si nord), Banat si Crisana. Temperaturi joase au fost la Suceava (-10C), Sibiu (10C), Cluj-Napoca (20C), in timp ce la Timisoara au fost 40C, la Galati 50C, iar la Constanta 70C. "S-a inregistrat o discrepanta intre partea de nord si cea de sud a tarii. In sud a fost insorit, la Bucuresti oamenii au iesit la plimbare prin parcuri. In schimb, in partea de nord a fost foarte greu de mers din cauza troienelor", ne-a declarat Ion Poiana, directorul general al Administratiei Nationale a Meteorologiei (ANM).

Miine seara, ninsoarea este asteptata si in Capitala

Meteorologii prognozeaza ca urmatoarea perioada va fi una cu adevarat caracteristica sezonului rece. "Vremea va capata aspecte de iarna mai intii in zonele sudice, apoi treptat in toata tara. Temperatura aerului va ajunge la valori normale pentru aceasta perioada a anului, fiind cuprinsa, in general, intre - 4 grade Celsius si + 4 grade Celsius", ne-a precizat meteorologul de serviciu al ANM. In Dobrogea, precipitatiile vor fi amestecate; vor incepe cu ploaie si lapovita si vor continua cu ninsoare. "Se vor forma conditii propice pentru alunecus, derdelus si evenimente rutiere nedorite", ne-a mai spus meteorologul de serviciu. Si in restul tarii va ninge, insa mai putin decit in sud. Specialistii mai spun ca miine seara este posibil sa inceapa ninsoarea si in Bucuresti.

Bistrita-Nasaud: Asediul zapezii

Potrivit directorului sectiei Drumuri Nationale Bistrita, Gabriel Pop, pe mai mult de jumatate din drumurile nationale si judetene se circula cu dificultate, din cauza caderilor abundente de zapada. Utilajele de deszapezire au lucrat inca din cursul noptii de vineri spre simbata, si actionau si ieri dupa-amiaza, pentru degajarea zapezii de pe carosabil. In noaptea de vineri spre simbata, circulatia a fost partial blocata de un autobuz si doua autoturisme care nu au reusit sa urce o panta.
Pozitia lor a stinjenit circulatia unei autosanitare ce se deplasa la o interventie la Budacu de Jos si care si-a facut cu greutate loc printre cele trei masini.
De asemenea, intre Rodna si Valea Vinului, o cadere de zapada a blocat vreme de citeva ore carosabilul, care a fost redat circulatiei prin interventia a doua utilaje trimise de primarul comunei. S-a circulat cu dificultate si pe strazile municipiului Bistrita-Nasaud, unde mijloacele de deszapezire au intervenit abia ieri la prinz.
In doua zone de munte ale judetului, cantitatile mari de zapada au dus la caderea unor ramuri sau chiar a unor copaci pe linii de alimentare cu energie electrica.
In cursul noptii de simbata spre duminica, s-a intimplat acelasi lucru, fapt ce a dat din nou de lucru electricienilor, in zonele Telcisor si Gersa.

Maramures: Drum blocat

Zapada cazuta la sfirsitul saptaminii trecute a dat peste cap judetul Maramures. Stratul de zapada a depasit 100 cm pe Muntii Gutii si in zona Borsa. De citeva ori, pe DN 19, Baia Mare - Sighetul Marmatiei, circulatia a fost blocata din cauza avalanselor. Simbata la prinz a fost restabilita circulatia pe drumul care leaga cartierul baimarean Firiza de statiunea Izvoare, blocata din cauza avalanselor. Aseara continua sa ninga in Sighet, Petrova si Borsa. Se circula in conditii de iarna pe toate drumurile, mai putin pe cel care leaga Cavnic de Baiut, dar acesta este un drum care se inchide iarna.

Suceava: Se circula in regim de iarna

In urma caderilor de zapada din ultimele doua zile de la Suceava, utilajele de deszapezire ale firmelor de salubrizare lucreaza la foc continuu. Scurte blocaje rutiere s-au inregistrat in zona de munte a judetului, acolo unde stratul de zapada a atins aproximativ 35 de centimetri, iar circulatia se desfasoara in conditii de iarna.
Totusi, lucratorii Servicului Politiei Rutiere Suceava recomanda soferilor sa-si echipeze masinile cu pneuri care sa aiba aderenta necesara pentru drumurile acoperite cu strat de zapada si gheata. De asemenea, sa fie dotati obligatoriu cu material antiderapant (nisip, lopata) si cu lanturi, pentru a fi montate atunci cind situatia se impune. De asemenea, politistii le cer soferilor sa verifice antigelul masinilor si sa se ingrijeasca de sistemul de climatizare din interior.

Mehedinti: Primavara in luna ianuarie

In ciuda prognozelor care anuntau ninsori si vreme urita, mehedintenii au avut parte de alte citeva zile insorite, care seamana mai mult a primavara decit a iarna.
Nu foarte bucurosi se arata insa patronii magazinelor de haine si incaltaminte, care sustin ca au inregistrat cele mai slabe vinzari din ultimii ani, la produsele de sezon. "Am apucat sa vindem cite ceva prin noiembrie, cind se racise vremea si toata lumea credea ca vine zapada. Dupa aceea insa, nimeni nu s-a mai inghesuit sa cumpere, crezind ca am scapat deja de iarna. A fost primul an cind am vindut mai multe perechi de pantofi decit de ghete", sustine patronul unui magazin de incaltaminte din Drobeta-Turnu-Severin.
Nici agricultorii nu au foarte multe motive de bucurie. Desi conducerea Directiei Agricole sustine ca inca nu este cazul sa isi faca probleme din cauza lipsei apei din sol, taranii sint mult mai speriati. Ei se tem ca daca in aceasta saptamina nu va ninge, vom avea una dintre cele mai sarace recolte de dupa 1990.

Dolj: Ghiocei de ianuarie

Din cauza temperaturilor ridicate, la sfirsitul saptaminii trecute, in pietele craiovene au aparut ghioceii, in mijlocul lunii ianuarie. Anii trecuti, ghioceii apareau la Craiova in a doua jumatate a lunii februarie. Ieri, craiovenii s-au bucurat de o zi insorita, insa vintul puternic pornit a aratat ca primavara e inca departe. Diferenta de temperatura de la zi la noapte este destul de mare, dat fiind ca pe timpul noptii se inregistreaza sub zero grade.

Timisoara: Citiva fulgi trecatori

In Banat, in ultimele zile, a fost primavara, chiar daca simbata la prinz si seara, pentru citeva minute, a nins. Si ieri, dupa ce a fulguit pret de o ora, cerul s-a inseninat.
Meteorologul Marius Bratu explica: "Este vorba de o succesiune de forme barice majore: anticiclonul dinamic Azoric, activ in vestul Europei; anticiclonul termic Siberian, centrat in estul Muntilor Ural, care pentru prima oara isi face simtita prezenta, deloc de neglijat in aceasta iarna; in fine, un ciclon dinamic care domina continentul de citeva zile, cu un nucleu depresionar secundar deasupra Italiei, prins ca intr-un cleste de catre cele doua zone de presiune ridicata. Un lucru e sigur, procesul de racire este iminent pentru urmatoarele zile, iar unda de ger de origine arctica s-ar putea resimti chiar de la mijlocul saptaminii".


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.