De la Vanghelie si Becali, la vip-uri si prezentatori tv, greselile de limba cistiga teren unde nu te-astepti si fac victime la ore de virf.

Unii dintre noi le dezaproba, pe cind altii nici nu le aud. Greselile de exprimare ne urmaresc de la magazinul din colt pina la mall, de la buletinul de stiri pina la talk-show-urile cu politicieni. Printre putinii feriti de contaminare, oamenii de cultura aleg sa intre in conflict cu cele mai populare si enervante dintre ele. Sau le observa, dar considera intelept sa dea din umeri si sa treaca mai departe.

Amenzi usturatoare pentru gramatica

Cu umor si constiinta filologica, eseistul Luca Pitu ia atitudine impotriva lor. El propune: "A se pedepsi prin amenzi usturatoare televiziunile, radiourile, gazetele, editurile, trenurile, pietele de zarzavaturi, magazinele, tribunalele, sectiile de militie, unde se comit inca infamii contra gramaticii neamului nostru cutovlahicesc".

Reactia criticului literar Dan C. Mihailescu este la polul opus sugubetei" propuneri a eseistului moldav: "M-am resemnat demult". Motivul? Popularitatea greselilor gramaticale si sursele ei: "Ele se fac din Parlament pina-n fundul satelor, de la vladica la opinca, si arata deopotriva jalea din invatamint si incultura aroganta ce caracterizeaza mare parte din clasa conducatoare. Abia daca mai ridic din sprincene cind aud de 'problemele care le avem>>, 'ce-s cu astea>>, 'la cine v-ati adresat>>, 'din cauza la care fapte>>".

"Cum vrea muschii tai"

Eseista Irina Petras crede ca greselile cistiga lupta cu literatii: "Ma exaspereaza neputinta de a le indrepta cit de cit durabil. Cu noile dictionare si gramatici academice, mi-am pierdut orice speranta -
de-acum poti scrie si vorbi 'cum vrea muschii tai!>>", spune Petras, referindu-se la faptul ca greseli raspindite au fost admise drept corecte in aceste lucrari.

Lingvistul Ioana Vintila Radulescu priveste insa fenomenul in toata naturaletea lui: "Ele s-au raspindit, pentru ca toti se iau unii dupa altii ca oile, fara sa judece cu capul lor". Explicatii asemanatoare gaseste si colegul ei, Marius Sala: "Pe de-o parte, semidoctismul, pe de alta parte, moda englezitilor".

Scriitorul Robert Serban le priveste relaxat, gasindu-le explicatii cit se poate de simple: "Nu ma mai scot din sarite greselile de limba, mai ales ca mai fac si eu. Cacofoniile mi se par dovezi de sanatate, dezacordurile in gen fac parte din protocolul de pace intre sexe, ticurile verbale confirma proverbul ca repetitia e mama invataturii, superlativele de tipul 'foarte grandios>> sint dovada ca traim vremuri luminoase, pleonasmele constituie chichirezul vorbirii".

"Ca si" - vedeta vedetelor

Cu aura ei de star pop, formula "ca si" ne asediaza zilnic. In topul de greseli enervante al lui Dan C. Mihailescu, "ca si" este frun-tas: "Ma irita mai mult in ultima vreme pentru ca, normal, in cazul meu 'ca (si) carturar>>, este aberant sa spun 'eu, ca si doctor>>, 'ca si avocat>>". Aceeasi greseala, impreuna cu o surata pe masura, o supara si pe Ioana Vintila Radulescu: "'Ca si >> in 'A fost angajat ca si director>> si 'doisprezece>> in 'ora doisprezece, doisprezece fete>>. Prima - pentru ca mi se pare ceva pretentios si semidoct. A doua - pentru ca mi se pare ceva golanesc. Cuvintul 'douasprezece>> era singura forma de feminin din serie".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.