Romanii care vor sa munceasca liber in state UE, cum ar fi Austria, Germania, Marea Britanie sau Belgia, ar putea astepta cel putin doi ani dupa 1 ianuarie 2007.

Muncitorii Romani nu vor putea lucra oriunde si oricum in Uniunea Europeana dupa integrare. Cei care traiesc visul unui job intr-unul dintre marile state UE vor mai avea de asteptat citiva ani, pentru ca Tratatul de aderare le da dreptul sa impuna Romaniei restrictii de cel putin doi ani. Austria si Germania au impus deja restrictii care ar putea dura pina in 2011, iar alte state ca Anglia, Irlanda si Cehia se gindesc serios sa ia aceeasi masura.

In aceasta situatie, libera circulatie a fortei de munca in statele deja membre UE devine una dintre problemele stringente legate de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, a declarat ieri Mihai Ungureanu, ministrul de Externe al Romaniei. Vesti mai bune vin, totusi, de la Spania, Finlanda si Portugalia, care au anuntat deja ridicarea restrictiilor. Urmeaza Franta si Olanda, unde romanii ar putea munci liber dupa ianuarie 2007, a adaugat Mihai Ungureanu.

Salarii minime pina la 1.600 de euro

Miza e mare pentru ca, o data angajati in UE, romanii nu vor mai munci pe un salariu minim sub 100 de euro, ci pe salarii minime lunare care variaza intre 200 si 1.600 de euro, in functie de tara.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.