Rinita alergica si astmul bronsic sunt doua manifestari ale alergiilor respiratorii cu simptome mai pronuntate in timpul primaverii.

S-a demonstrat ca ambele afectiuni sunt cauzate de inflamatiile de la nivelul cailor respiratorii. Potrivit specialistilor, cele doua afectiuni se manifesta de obicei separat, insa, deseori ele se asociaza si acest fapt nu este diagnosticat intotdeauna corect.

Specialistii mai releva faptul ca impactul rinitei alergice asupra astmului bronsic este recunoscut si probat prin argumente epidemiologice, functionale, clinice si terapeutice. Studii internationale releva ca rinita alergica este o problema globala de sanatate ce poate afecta pana la 50% din populatie, jumatate din pacientii cu rinita alergica sufera si de astm, iar pana la 80% dintre pacientii cu astm asociaza si simptome de rinita.

Rinita alergica este intalnita in special la copii. Persoanele care sufera de rinita alergica au de obicei simptome cum sunt congestie nazala, stranuta, linoree (curge nasul incontinuu), inrosirea ochilor. Aceste simptome sunt frecvent ignorate, considerate ca fiind o simpla neplacere. Daca aceasta afectiune nu este tratata corect, creste riscul declansarii unui atac de astm putandu-se ajunge la spitalizare din cauza agravarii astmului.

Astmul bronsic reprezinta o problema de sanatate larg dezbatuta in lumea intreaga, prevalenta si mortalitatea (circa 1,5-3 la 100.000 de locuitori) cauzate de aceste boli inflamatorii cronice fiind in continua crestere. Studii realizate in Romania indica faptul ca astmul bronsic este una dintre cele mai frecvente afectiuni cronice la copiii cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani.

Cercetari recente arata ca rinita alergica are un impact major asupra calitatii vietii persoanelor cu astm prin limitarea capacitatii lor de a participa la diferite activitati si de a se concentra la serviciu, la scoala sau chiar de a avea un somn odihnitor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.